• hr
  • en
  • de
  • it

25.03.2011. Lonely Planet objavio reportažu ´Sailing in Croatia´

Prestižni Lonely Planet Magazine objavio je na punih 12 stranica reportažu Philipa Marsdena pod nazivom "Sailing in Croatia".

Autor je, jedreći hrvatskom obalom uz pomoć skippera, očaran ljepotom naših otoka, mora, maštovitom gastronomijom te bogatom kulturnom baštinom. Nakon Brača, Hvara i Šolte zaustavlja se na Visu opisujući ga otokom vina, terasa od bijelog vapnenca i maslinika.

Za Komižu kaže: "Ništa bolje ne utjelovljuje taj nemirni, pomorski duh ovih otoka od Komiže". Posjećuje Ribarski muzej u komiškoj šumi i zapaža drevne povijesne običaje grada koji žive još i danas.

Na Korčuli se kroz osobna iskustva i priče Komižana vraća u daleku prošlost opisujući otok kao dom Marka Pola, osvrćući se detaljno na život, postignuća i utjecaj ovog svjetskog putnika.

Vidjevši s morske pučine obrise Mljeta i Lastova zamišlja kako su se u istom akvatoriju nekada vodile pomorske bitke na brodovima koji su upravo tu izgrađeni. Ističe susretljivost naših otočana uz opise svakodnevnog života na rivi, u konobama, na ribarskim brodicama i u malim otočnim uvalama.

Otok Šćedro bila je zadnja stanica, gdje posjećuje uvalu Mostir i dominikanski samostan.

Izvor: www.mint.hr