• hr
  • en
  • de
  • it

25.03.2010. Vlada prihvatila program aktivnosti za turističku 2010.

Osnovni ciljevi hrvatskog turizma u 2010. su zadržati sadašnji udio Hrvatske u ukupnim turističkim dolascima u Europu te raditi na povratku domaćih gostiju, rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj sjednici Vlade predstavljajući analizu turističke 2009. i Prijedlog programa pripremnih i provedbenih aktivnosti za turističku 2010.
"Uz ostvarenje tih dvaju ciljeva možemo očekivati korektnu i solidnu 2010. godinu", rekao je Bajs naglasivši da je potrebno zadržati hrvatski udio od dva posto u ukupnim europskim turističkim dolascima. Izvijestio je da Ministarstvo turizma najviše aktivnosti usmjerava na tržišta Njemačke, Italije i Slovenije, te da otvara nova tržišta, primjerice Ukrajinu, Rusiju i Srbiju. "Najvažnije je da smo bili pravovremeni u aktivnostima na tim tržištima, primjerice ukinute su vize za Rusiju, Ukrajinu, Kinu", rekao je.
Bajs ocjenjuje da turistička 2010. neće biti ni po čemu laka i da će to biti "last minute" godina. Više treba poraditi, nastavio je, na povećanju prihoda, posebice vanpansionskih, koji su tijekom 2009. godine pali.
U 2009. godini, naglasio je ministar, nisu se ostvarile crne prognoze o padu između 15 i 20 posto, pa je tako na nedavnom turističkom sajmu u Berlinu rečeno da je hrvatski turizam "priča o uspjehu".
"Nisu se ostvarile crne prognoze. To se nije dogodilo, pa su noćenja i dolasci turista bili na razini 2008.", rekao je Bajs i dodao da brojke govore "da smo među najuspješnijim zemljama Mediterana". Podbacili su domaći gosti, a s tim moramo računati i ove godine, rekao je.
Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala je sva ministarstva da se uključe u pripremu turističke sezone, a ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta naglasio je da će cestovna, pomorska i zračna infrastruktura spremno dočekati ovogodišnju turističku sezonu.

Izvor: www.mint.hr