• hr
  • en
  • de
  • it

25.01.2011. U Lun zbog tisućljetnih maslinika

U cilju trajne zaštite čuvenih maslinika na području Luna, Grad Novalja pokrenuo je postupak osnivanja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima.
Tu inicijativu podržao je i predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović koji je prije nekoliko dana primio izaslanstvo Novalje i koji je prigodom lanjskog posjeta Pagu i obilaska maslinika istaknuo važnost očuvanja autohtonih vrsta maslina. Javna ustanova upravljat će područjem cjelokupne katastarske općine Lun veličine 1.300 hektara te područjem plaže Zrće veličine 150 hektara.
Imat će ravnatelja i dvojicu rendžera, a prostorije Javne ustanove bit će smještene u objektu koji će se izgraditi na jednom od ulaza u najatraktivniji dio maslinika.
Naime, u tijeku je i realizacija projekta »Vrtovi lunjskih maslina« koji je od iznimne važnosti za očuvanje, brendiranje i budući razvoj tradicionalne, autohtone proizvodnje maslina. Nositelj tog projekta vrijednog 600.000 eura je Turistička zajednica Novalje, a partner je Grad Novalja. Projekt je kandidiran prema pretpristupnim fondovima Europske unije.
- Grad Novalja je započeo postupak proglašenja značajnog krajobraza za područje cjelokupne katastarske općine Lun veličine 1.300 hektara. Angažiran je Državni zavod za zaštitu prirode za izradu stručne podloge kojom će se utvrditi vrijednost područja koje se predlaže za zaštitu.
Naime, trenutno je nad ovim područjem uspostavljena samo planska zaštita kao značajni krajobraz kroz Prostorni plan Ličko-senjske županije i Prostorni plan uređenja Grada Novalje, govori Gordana Vuković, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje i komunalni sustav Grada Novalje.
Na našem području sada zakonsku zaštitu imaju samo nalazište divlje masline na dijelu otoka između naselja Gurijel i Gager površine 23,6 hektara kao poseban botanički rezervat te područje plaže Zrće veličine 150 hektara kao značajni krajobraz, dodala je Vuković.
- Tražili smo način kako adekvatno zaštititi područje stoljetnih lunjskih maslina. Radi se o jedinstvenom lokalitetu samoniklih divljih maslina za koje vjerujemo da su neke stare i više od 1.600 godina, rekao je gradonačelnik Novalje Ivan Dabo.
Prošle godine svjedočili smo iskapanju i odvožnji nekoliko stoljetnih stabala maslina. Osnivanjem ustanove želimo spriječiti sličnu, ali i bilo kakvu drugu devastaciju ovog prostora, dodao je Dabo. Kako trenutno u Lunu postoji inicijativa mještana da se pravnim putem dobije vlasništvo nad dijelom zemljišta koje je u vlasništvu države, želim naglasiti da privatno zemljište i Javna ustanova ne bi bili u međusobnom sukobu, zaključio je gradonačelnik Novalje.

Izvor: www.novilist.hr