• hr
  • en
  • de
  • it

24.11.2010. Istra na naslovnici CNN Travellera

Ove jeseni Istra je uistinu zablistala u svjetskom turističkom tisku. Ne samo što je zaslugom turističke novinarke hrvatskih korijena Anje Mutić u poznatom svjetskom vodiču Lonely Planet proglašena drugom najzanimljivijom regijom za posjetiti iduće godine, nego je sada zasjala i na naslovnici poznatog svjetskog časopisa CNN Traveller za studeni.
Ovaj prestižni magazin u svom je novom broju na naslovnici objavio Rovinj, a čitateljima, kojih je gotovo milijun u šezdesetak zemalja, predstavio okuse Istre.
Članak naslovljen "Okusi Istre" potpisuje Rudolf Abraham, nagrađivani autor tekstova i fotografija, koji Hrvatsku posjećuje i nekoliko puta godišnje, a već početkom iduće godine dolazi u obilazak svih hrvatskih nacionalnih parkova.
U Istri je boravio u rujnu, pa u članku opisuje Poluotok - od gradova na obali do unutrašnjosti i nezaobilaznu istarsku gastronomiju. Opisuje i svoju potragu za tartufima, buzetsku Subotinu, prenosi okus tradicionalne biske...
Poznat po otkrivanju autentičnog i originalnog, ovaj magazin kreiran je 1998. kao dio jednog od najprepoznatljivijih svjetskih brendova - CNN Internationala i Time Warner grupe.
Uz CNN Traveller, nedavno je i u Washington Postu objavljen članak o Istri koji popisuje Mutić, koja je, podsjetimo, predložena u istarskoj Turističkoj zajednici za godišnju turističku nagradu Zlatna koza.
Novinarka piše o istarskom tartufu nazivajući ga crnim dijamantom, pomno opisuje gdje ga se može kušati i kupiti, bilježi razlike između crnih i bijelih, prenosi svoje doživljaje iz istarskih konoba, restorana i agroturizama. Buzet naziva gradom tartufa te daje detaljne informacije o sezoni lova na tartufe, načinu pronalaženja....
Ova promotivna ofenziva Istre kroz strane medije mogla bi sljedeće godine dovsti neke nove turiste, međutim, pitanje je koliko njih budući da nam avionske linije sa zemljama gdje se ovi članci čitaju ne idu u prilog. Strani su novinari, očito, napravili dobro svoj dio posla, sada je red na istarskom turističkom sektoru.

Izvor: www.glasistre.hr