• hr
  • en
  • de
  • it

24.11.2010. Aerodrom na Visu?

Do kraja ove godine Višani će, kroz javnu raspravu, iznijeti svoj stav o prijedlogu obnove nekadašnjeg vojnog aerodroma u središtu otoka u Velom polju, koji su 1944. godine izgradili Englezi za potrebe savezničkih vojnih eskadrila.
Inicijativu trojice viških entuzijasta, zaljubljenika u letenje i padobranstvo, Jurice Žitka, Pina Vojkovića te pilota Gorana Ratkajeca, prihvatili su viški gradonačelnik Ivo Radica te Gradsko vijeće. Ako Višani budu zainteresirani za obnovu aerodroma, viški gradski čelnici će, početkom iduće godine, prijedlog uputiti čelništvu Splitsko-dalmatisnke županije te mjerodavnima u državnom vrhu.
Inicijatori projekta izradili su idejni projekt i okvirni elaborat o ekonomskoj opravdanosti buduće zračne luke. U prvoj bi se fazi 1200 metara zemljane piste obnovilo za svega 50.000 eura. Još 200.000 kuna trebalo bi izdvojiti za dozvole koje izdaje Agencija za civilno zrakoplovstvo, a cijela procedura mogla bi se završiti u roku tri mjeseca. Uloženi novac, navodno, vratio bi se kroz 200 turističkih slijetanja u godinu dana. U drugoj fazi, koja bi znatno više stajala, trebalo bi izgraditi prave betonske staze i signalizaciju.
Na mjestu nekadašnjeg ratnog aerodroma danas je na državnom zemljištu zapušteni vinograd posrnule tvrtke Vinogradar. Na viški aerodrom mogli bi slijetati zrakoplovi kapaciteta do 50 putnika, jer bi pista bila vrlo duga u usporedbi sa sličnim objektima u Hrvatskoj, ali za avion tipa pilatus PC-6, koji može ukrcati 10 putnika i ponijeti tonu i pol tereta, nije potrebna staza duža od 300 metara. Takve su piste idealne za aerorelije, okupljanja letača koji malim zrakoplovima lete između nekoliko zračnih luka. Pista na Visu privukla bi brojne turiste dubljega džepa koji na Jadran lete vlastitim malim zrakoplovima, ali i padobrance i jedriličare. Najčešće je riječ o turistima iz sjeverne i srednje Europe koji zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta mogu letjeti samo do početka listopada, a obnovom viškog i sličnih aerodroma na Jadranu otvorila bi im se prilika za letenje izvan sezone. Istodobno bi se rasteretile i velike zračne luke u Resniku, Čilipima, Zemuniku i Plesu, kojima zbog opsega turističkog prometa u špici sezone nije toliko u interesu primati male avione. Potreba za ovakvim pistama na otocima postoji i radi spašavanja unesrećenih i pružanja zdravstvene pomoći otočanima.
Inicijatori predviđaju kako bi se novac za ovaj projekat mogao osigurati i iz europskih fondova.
Pistu u Velom polju izgradili su Englezi u travnju 1944. godine, a služila je do kraja Drugog svjetskog rata, tijekom kojega su na njoj bile smještene engleske i partizanske lovačke eskadrile. Staza je bila zemljana, pa je za kišna vremena bila vrlo klizava, zbog čega je izvedena dodatna nivelacija, a nakon nekoliko desetljeća izgrađen je i sustav odvodnje pa je lokacija i danas vrlo pogodna za aerodrom, tim više što mnogi tvrde da je za potrebe bivše JNA mogla biti aktivirana za samo 24 sata.

Izvor: www.vjesnik.hr