• hr
  • en
  • de
  • it

24.09.2010. Za tragediju u Komiži kriv ventil na boci?

Nakon jučerašnjeg očevida na mjestu nesreće u Komiži, u kojem je živote izgubilo dvoje poljskih turista, jedno je sigurno - boca za ronjenje nije eksplodirala, već je izletio ventil, i to u trenutku dok je organizator ronjenja Zoran Milosavljević dodavao bocu kapetanu broda Zeku Stolkaju.
Kad je izletio ventil, boca se počela nekontrolirano kretati po krmi broda, te su pritom teško ozlijeđeni Poljaci koji su se spremali poći na ronjenje kod rta Stupište.
Prava je sreća što nije bilo više ozlijeđenih i poginulih, jer se na brodici u trenutku nesreće nalazilo čak 13 poljskih turista. Tri su moguća uzroka kvara. Moguće je da je boca bila prepunjena zrakom, moguće je da je ventil bio neispravan, a kao treća mogućnost spominje se neodgovarajući promjer ventila navoju na boci. Ventil koji je pao u more je izronjen, te će zajedno sa bocom na vještačenje, kako bi se utvrdio točan uzrok kvara.
Za sada još nije poznato kome će se povjeriti vještačenje, a najvjerojatnije će za to biti zadužen Institut Hrvatske ratne mornarice, koji već ima iskustva u vještačenju ronilačkih nesreća. Na boci nisu uočene deformacije, kako doznajemo uredno je atestirana.
Očevid je potrajao sinoć do 20 sati. Na mjestu je poginula 48-godišnja Beata Barbara Gmiazdowska iz Bydgoszcza, dok je od posljedica ranjavanja u splitskoj bolnici pola sata nakon operativnog zahvata umro 43-godišnji Przemek Bielawski.

Izvor: www.index.hr