• hr
  • en
  • de
  • it

24.08.2010. Za gat Vrulje 12 milijuna eura

Napravljen je još jedan korak u realizaciji projekta modernizacije infrastrukture Luke Šibenik.
Hrvatska Vlada, naime, na posljednjoj je sjednici podržala i uputila u saborsku proceduru konačni prijedlog Zakona o potvrđivanju ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj upravo za taj projekt "težak" 12 milijuna eura.
Rok otplate zajma EBRD-a bio bi 15 godina, uključujući i četiri godine počeka uz kamatnu stopu od 1,98 posto. Inače, projekt modernizacije Luke Šibenik predviđa izgradnju suvremenog putničkog terminala rekonstrukcijom, dogradnjom i proširenjem postojećega gata Vrulje.
- Po završetku cijelog projekta poboljšat će se uvjeti za domaći pomorski putnički promet prema otocima, riješiti međunarodni promet i omogućiti prihvat brodova do 260 metara na kružnim putovanjima - kaže Marijan Petković, ravnatelj Lučke uprave Šibenik.
U prvoj fazi radit će se infrastrukturni dio projekta - obalni zidovi i obalne površine, i tom fazom, koja bi se trebala okončati za tri godine, dobit će se 550 metara moderniziranih vezova za privez brodova te 11 tisuća četvornih metara nove obalne površine.
- U drugoj, još kompleksnijoj fazi, pak, izgradit će se terminal za prihvat i do stotinu tisuća putnika godišnje, čija bi rijednost mogla dosegnuti i 20 milijuna eura - dodaje Petković.
Za radove prve faze modernizacije gata Vrulje interes je na pretkvalifikacijskom natječaju već iskazala 31 tvrtka iz Italije, Belgije, Španjolske, Turske, Slovenije i Hrvatske. Izabrani izvođač bit će poznat do kraja listopada, a radovi na projektu mogli bi započeti do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr