• hr
  • en
  • de
  • it

24.08.2010. Od Trsta do Ista za četiri dana

Petnaest prijatelja, članova Trieste waterbike teama i Gruppo Vulkana, nakon četverodnevne plovidbe katamaranom na ljudski pogon "L'ordegno", iz Trsta je stiglo na Ist. Rutu dugačku 120 nautičkih milja otplovili su u četiri etape te tako na simboličan način obilježili jedinstvo dvaju naroda, Hrvata i Talijana, koji su spojeni istim morem i jedinstvenom Europom.
Plovidba od Trsta do Ista, organizirana je u sklopu inicijative "Pedale bez granica", koja je pokrenuta u Trstu još u listopadu 2009. godine. Prva etapa plovljena je od Trsta do Novigrada, druga od Novigrada do Verude, treća od Verude do Maloga Lošinja i četvrta, posljednja etapa od Malog Lošinja do Ista. Na Istu je za promotore prijateljstva između Hrvatske i Italije organiziran svečani doček. Za organizaciju svečanog dočeka pobrinulo se išćansko Sportsko-ribolovno društvo "Rarog".
- Plovidba od Trsta do Ista, dakle cijeli taj pothvat uspješno je realiziran, tako da se već kuju planovi za sljedeće ljeto. Sigurno je da "Pedale bez granica" idu dalje, entuzijastično najavljuje Riki Segarić, predsjednik Trieste waterbike teama i Gruppo Vulkan, kojeg iznimno veseli što je plovidba prošla bez tehničkih kvarova na katamaranu "L'oredegno".
U posljednjoj etapi od Nerezina do Ista, sudjelovao je Išćanin Mladen Levačić. Govoreći o ovom jedinstvenom iskustvu Levačić navodi kako ga je posebno dojmio prolazak kroz Osorski kanal.
- Sudjelovao sam u posljednjoj etapi od Nerezina do Ista. Posebno me dojmio prolazak kroz Osorski kanal koji je svojevrsna turistička atrakcija jer se tamo most otvara samo dvaput dnevno. Kad smo pedalinom prolazili kanalom, osjećali smo se kako zvijezde jer je okupljeno mnoštvo s oduševljenjem popratilo naš prolazak, prepričava Mladen Levačić.
Inače, otok Ist nije slučajno izabran za krajnje odredište plovidbe katamaranom na ljudskih pogon. Naime, predsjednik Trieste waterbike teama i Gruppo Vulkana, Riki Segarić je išćanskih korijena. Riki je od oca i djeda naslijedio ljubav prema moru i Istu. Inače, Segarić živi i radi u Trstu.
- Petnaest prijatelja, 30 nogu, 120 milja u četiri etape... to je kratki opis plovidbe katamaranom na ljudski pogon "L'ordegno" od Trsta do Ista. "L'ordegno", poznati katamaran na ljudski pogon napravila je skupina inženjera u suradnji s Fakultetom za pomorski inženjering na Sveučilištu u Trstu. "L'ordegno" je već osvojio brojne europske i svjetske naslove, među kojima se ističe 24-satni rekord u neprestanom pedaliranju koji je ušao u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda, govori Riki Segarić, ističući da je izradom katamarana na ljudskih pogon realizirana inicijativa o prebacivanju pedaliranja s kopna na more.
Kako pojašnjava Riki Segarić "L'ordegno" je katamaran dužine šest metara, s trupcima od kabona, odnosno kevlara te centralnog okvira koji može nositi tri biciklista i razvijati neprekidnu snagu od 1000 watta. Rekord u brzini je 12 čvorova, a putna brzina je šest do osam čvorova. Posada "L'ordegna", kako navodi Segarić, izmjenjivala se u vođenju plovila i to uz potporu, odnosno pratnju jedrilice koja se brinula za sigurnost plovidbe od Trsta do Ista.
- Projektom, odnosno inicijativom "Pedale bez granica" željeli smo pedaliranje s kopna prebaciti na more. U tome smo i uspjeli zahvaljujući talijanskim inženjerima s Fakulteta za pomorski inženjering na Sveučilištu u Trstu koji su napraviti katamaran na ljudski pogon. Prebacivanjem pedaliranja s kopna na more, tijekom različitih ruta, promoviramo prijateljstvo različitih nacija, a time i jedinstvenu Europu, navodi Segarić, predsjednik Trieste waterbike teama i Gruppo Vulkana, koji su u spomen na ovu plovidbu, Istu darovali pločicu s napisom kako sport zbližava ljude.

Izvor: www.zadarskilist.hr