• hr
  • en
  • de
  • it

24.03.2011. Podmetnut požar na plovilu?

Nakon što je u utorak ujutro kapetan Lučke ispostave Silba Bogdan Lazarin izdao rješenje o uklanjanju olupine brodice "Blaž", koja je u nedjelju rano ujutro izgorjela kod Premude, ostaci 11,2 metra dugog stakleno-plastičnog broda s kabinom otegljeni su jučer u Mali Lošinj.
Brodica koja je plovila pod hrvatskom zastavom novigradskih registarskih oznaka u vlasništvu je slovenskog državljanina Vlade Kuna (53), a kako doznajemo, posljednjih nekoliko godina bila je na vezu u Premudi. Vlasnik ju je koristio ljeti kada je i boravio na njoj, a tijekom godine brodicu je održavao jedan mještanin Premude.
Iz još uvijek neutvrđenih razloga brodica koja je sa četiri konopa bila osigurana na vezu među još 20-ak drugih brodova u nedjelju je ujutro za vrijeme olujne bure završila na 200-tinjak metara udaljenim hridima Masarine gdje je i izgorjela.
- Nema onečišćenja mora, jer u brodici nije bilo goriva, ali je nastala velika šteta jer je brod u potpunosti izgorio - rekla je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture napomenuvši da se uzrok požara još ne zna.
Očevid na olupini, naime, preuzeli su djelatnici zadarskog krima koji su s veza i mjesta nasukavanja broda izuzeli sve ono što bi moglo poslužiti u razotkrivanju uzroka požara za koji neslužbeno doznajemo da je podmetnut. Navodno je policija ispitala i jednog mještanina zbog sumnje u umiješanost. Iz policije su nam, međutim, tek potvrdili da je očevid još u tijeku.

Izvor: www.zadarskilist.hr