• hr
  • en
  • de
  • it

24.03.2010. Premijerka Kosor kuma školskog broda Kraljica mora

Predsjednica Vlade RH JADRANKA KOSOR danas je u brodogradilištu "Montmontaža-Greben" u Veloj Luci na Korčuli bila na svečanoj primopredaji prvoga školskog broda izgrađenog nakon osamostaljenja Hrvatske koji je namijenjen izobrazbi učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta.
Premijerka Jadranka Kosor, kao kuma, novom je brodu nadjenula ime "Kraljica mora", a nazočnima je tom prigodom rekla da će se na tom školskom brodu, u koji je uloženo 35 milijuna kuna, "iznjedriti slavni pomorci" te da će vlada "uložiti napore na školovanju uspješnih pomoraca koji će ploviti svjetskim morima" i tako povezivati Hrvatsku sa svijetom. "U Hrvatskoj se trenutačno stipendira 520 učenika i studenata na pomorskim školama i fakultetima", dodala je predsjednica Vlade.
Istaknula je kako će i za nju kao premijerku ubuduće vrijediti pravilo po kojemu "brod ne plovi kako vjetar puše, nego kako se okrenu jedra".
Riječ je o motornom jedrenjaku tipa "Loger", dugačkom 35 i širokom 8,7 metara, na koji se može ukrcati 28 učenika, to jest studenata, četvero nastavnika i sedam članova posade. Zapovjednik školskog broda je Krešimir Bosanac.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, čije je ministarstvo naručitelj broda, financiranog iz državnog proračuna, istaknuo je kako hrvatski brodari, unatoč gospodarskoj krizi, trenutačno grade 25 brodova. Posebice je naglasio važnost školovanja pomoraca u Hrvatskoj, čemu će, kako je dodao, pridonijeti, i novoizgrađeni "vrhunski školski brod". "Danas u svijetu nedostaje 10.000 stručnih pomorskih kadrova", dodao je ministar Kalmeta.
Direktor korčulanskog brodogradilišta "Montmontaža-Greben" Mladen Žanetić rekao je kako je izgradnja prvoga školskog broda "važan tehnološki iskorak" za to brodogradilište, a dolazak premijerke Kosor veliko priznanje.
Na svečanosti u Veloj Luci, među ostalima, bili su i ministri Ivan Šuker i Darko Milinović.

Izvor: www.mmpi.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top