• hr
  • en
  • de
  • it

24.02.2011. Slovenija prodaje zloglasni hrvatski brod

Slovensko Ministarstvo prometa izdalo je poziv za javno prikupljanje ponuda za prodaju zloglasnog broda Sol Trader, na kojemu su šestorica hrvatskih i trojica ukrajinskih pomoraca prije dvije godine proživjela pravu dramu tijekom tri mjeseca provedena bez osnovnih životnih uvjeta na sidru ispred luke Kopar.

Minimalna cijena koju na javnom natječaju za prodaju traži slovenska država je 55.886 eura, a ponude će se primati do 14. ožujka ove godine u deset sati, nakon čega će u Ministarstvu prometa Republike Slovenije biti službeno otvorene. Stvarna vrijednost broda prema nekim se procjenama kreće oko 100.000 eura, koliko vrijedi kao staro željezo, a slovenske su vlasti najnižu cijenu odredile uzevši u obzir troškove transporta broda do najbližeg rezališta u Turskoj.

Ukoliko brod bude prodan, novac od prodaje niti izbliza neće pokriti sve dugove broda, budući da je njegov vlasnik, riječka kompanija Val Management u vlasništvu Igora Govorčina, samo posadi za plaće ostala dužna oko 120 tisuća eura. Troškovi veza u Luci Kopar, dugovi dobavljačima i ostalim vjerovnicima procjenjuju se na višestruko veće iznose, pa je lako moguće da hrvatskim pomorcima ne budu isplaćena njihova potraživanja, budući da će slovenska država najprije naplatiti svoje troškove, nakon čega za ostale vjerovnike vjerojatno neće ostati ništa. Iz Hrvatskog Sindikata Pomoraca ipak najavljuju kako će ovih dana angažirati odvjetnika u Sloveniji kako bi se ispitale sve mogućnosti da nesretni pomorci dobiju barem djelić davno zarađenih, a nikad isplaćenih plaća.

Izvor: www.novilist.hr