• hr
  • en
  • de
  • it

24.02.2011. Čarter teretnih brodova

Hrvatska pamet ima rješenja za brodogradnju, koje priznaje i svijet, ali mi ih očito sami nismo sposobni vidjeti, niti primjeniti. Mladi stručnjaci riječke konzalting tvrke »as2con« sa svojim su elaboratom »Brodogradilište usluga: Novi poslovni model za brodogradilišta bez poticaja« ušli u najuži krug natječaja kojeg je raspisao respektabilni svjetski tjednik »The Economist«, u suradnji s američkom agencijom za razvoj inovacija InnoCentive.
Na natječaj za osmišljavanje inovativnih poslovnih modela stiglo je više od stotinu prijava iz cijelog svijeta, a riječki je projekt prema kriterijima inovativnosti, održivosti i samom stupnju implementacije uvršten među četiri najbolja. Glavna prezentacija i završni odabir najboljeg, kojemu će pripasti i novčana nagrada od 5.000 dolara, održat će se koncem ožujka na američkom sveučilištu Berkeley u Kaliforniji.
Direktor »as2cona« Alan Klanac pojasnio je da brodogradnja nije slučajno odabrana jer je njegova tvrtka vezana usko uz ovu djelatnost.
- Primarni cilj bio nam je pomoći razvoju hrvatske brodogradnje, u čiji potencijal, zbog njene duge tradicije i kvalitete krajnjeg proizvoda, iskreno vjerujemo, ističe Klanac.
Zanimljivo je što su to Amerikanci tako zdušno prihvatili i stavili u sam vrh inovativnih poslovnih modela.

- Osnovna ideja ovog prijedloga temelji se na promjeni eksploatacije proizvedenog broda od strane brodogradilišta, ne više kao izvora prihoda već kao dijela imovine. To može znatno popraviti njihovu lošu financijsku situaciju, objašnjava Klanac.

Za Hrvate ova ideja i nije posebno nova jer se već godinama govori o tome da bi brodogradilišta trebala osnovati vlastite brodarske kompanije i sami sebi graditi brodove. Klanac pojašnjava da je takva organizacija, kroz osnivanje nove tvrtke, samo jedna od varijanti.

- Hrvatska brodogradilišta moraju pod hitno mijenjati dosadašnji, klasični način poslovanja, koji datira još iz sedamdesetih, osamdesetih godina kada su brodogradilišta bila ta koja su imala glavnu ulogu, a danas su to brodarske kompanije.
Vrijednost brodova koje bilo koje naše brodogradilište proizvede i isporuči samo u jednoj godini daleko nadmašuje vrijednost njihove imovine.
Brodove, stoga, ne bi trebalo prodavati već ih treba zadržati u vlasništvu i davati u čartere, pa onda kroz određeno vrijeme, kada se procijeni da je trenutak najbolji, prodavati, objašnjava Klanac. Klanac isto tako smatra da nije nemoguće da brodogradilišta sama isfinanciraju takvu poslovnu preorijentaciju u kojem će brod biti imovina, a ne samo proizvod koji se dalje prodaje.
Alan Klanac i njegovi suradnici za potrebe ovog elaborata nisu dosad uključili nijedan domaći škver, no u razradi koja slijedi, do finala u Kaliforniji za nešto više od mjesec dana, izabrat će jedno brodogradilište na kojem će konkretno implementirati svoj model. Kojeg točno, Klanac zasad nije precizirao.Svi finalisti bit će predstavljeni u internetskom izdanju časopisa »The Economist«.

Izvor: www.novilist.hr