• hr
  • en
  • de
  • it

24.01.2011. Radari od Rovinja do Konavala

U nabavu i instaliranje novog radarskog sustava za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTMIS), koji se nalazi u zgradi Lučke kapetanije u Rijeci, investirano je oko 5 milijuna eura. Od tog iznosa 75 posto sredstava osigurano je iz programa Europske unije PHARE 2006, dok je ostatak realiziran iz budžeta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Nakon nekoliko godina rada u cilju instaliranja radara na terenu i uređaja u kontrolnim centrima, kao i provedene obuke kadrova, sutra će u probni rad u Rijeci biti pušten sustav VTMIS.
Pojednostavljeno rečeno, svrha VTMIS sustava je kvalitetna kontrola svega što se događa na Jadranu u realnom vremenu, 24 sata na dan. To je omogućeno putem deset radarskih stanica smještenih na sljedećim lokacijama: Sveti Martin kod Rovinja, Razromir kod Triblja, Osoršćica na Malom Lošinju, Vela Straža na Dugom otoku, Žirje, Hum na Visu, Pleševo Brdo na Lastovu, Gruj na Mljetu, Labinštica u Trogiru i Ilijino brdo u Konavlima.
Državni tajnik za more Mario Babić ističe da će radari omogućiti potpunu kontrolu Jadrana te će se u svakom trenutku za svaki brod znati precizne informacije o poziciji i smjeru plovidbe, ali i niz drugih podataka o samom brodu i brodaru, teretu, posadi, itd. Barem 24 sata prije ulaska u neku hrvatsku luku znat će se točna destinacija i razlog dolaska, stanje samog broda, kao i rezultati prethodno obavljenih inspekcijskih pregleda, čime bi se morala povećati sigurnost pomorskog prometa, ali i omogućiti pravovremena reakcija ako postoji sumnja da brod ne zadovoljava osnovne tehničke i druge uvjete za plovidbu ili predstavlja opasnost na moru.
- U Rijeci na jednom mjestu imamo objedinjen novi radarski sustav, potom Nacionalnu središnjicu za traganje i spašavanje te putem radarskih stanica velikog dometa i preciznosti nadziremo prilaze najvećim hrvatskim lukama, teritorijalno more i ZERP. Mislim da je riječ o najnaprednijem takvom sustavu na Sredozemnom moru u ovom trenutku. Sada počinje s probnim radom i u tom će statusu biti tijekom ove godine u tri regionalna VTS centra, smještena u Rijeci, Splitu i Dubrovniku.
Ovakav jedinstveni nacionalni VTS sustav garantira smanjenje broja pomorskih nesreća na moru, bolje rezultate u akcijama traganja i spašavanja te veću učinkovitost u intervencijama prilikom iznenadnog onečišćenja mora, ističe Babić. Dodaje da se puna operativna primjena sustava VTS službe predviđa od 1. siječnja 2012. godine, do kada će biti nabavljen novi pomorski radio-komunikacijski sustav i novi informacijski sustav evidentiranja dolazaka i odlazaka brodova iz hrvatskih luka.
Za potrebe održavanja VTS službe tijekom prošle godine zaposlena su i educirana 32 djelatnika, koji su prethodno prošli edukaciju u zemljama EU-a. Troškovi edukacije iznosili su oko 500.000 eura i također su osigurani iz programa PHARE 2006. Uz njih planira se zapošljavanje još 40 djelatnika, što je nužno ne bi li se mogao osigurati rad službe u tri smjene i non-stop dežurstvo.
Uspostava VTMIS službe obaveza je Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji, a najvažniji je cilj ulazak u sustav kontrole pomorskog prometa, koji je na snazi u EU-u. Voditelj projekta VTMIS sustava Lukša Čičovački veli da je upravo pomorski promet bio specifičan problem u procesu potpunog ukidanja granica unutar EU-a. Odavno je schengenski režim omogućio nesmetani cestovni i(li) željeznički promet unutar EU-a. Kod dolaska ili odlaska brodova u luke EU-a situacija je nešto drugačija. Cilj je dobiti točne podatke o brodovima, njihovom kretanju i teretu, i to na razini svih članica EU-a, putem unificiranog i umreženog sustava.
To bi mogao biti i najvažniji doseg VTMIS-a, jer bi on trebao omogućiti da brodovi između luka EU-a putuju u režimu bez granica, kao da je riječ o jednoj državi u kojoj za sve vrijede ista pravila. U isto vrijeme Hrvatska ispunjava obvezu razmjene podataka o pomorskom prometu s državama članicama Europske unije, Europskom agencijom za sigurnost plovidbe te Europskom komisijom.
Svečanost otvorenja VTMIS sustava trebala bi početi sutra u 11 sati ispred zgrade Lučke kapetanije u Rijeci. Premijerka Jadranka Kosor i voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren zajedno bi trebali otkriti ploču na pročelju zgrade, na kojoj je napisano da je VTS centar za kontrolu prometa opremljen sredstvima RH i EU-a.

Izvor: www.glasistre.hr