• hr
  • en
  • de
  • it

23.12.2010. Najavili lukobrane, pontone, sanacije, a napravili – ništa

Zanimljivo je baciti oko na stare, objavljene članke i usporediti sve one silne planove, najave i obećanja izrečena u njima s onim što je stvarno učinjeno.
Upravo jedan takav »požutjeli članak«, razgovor s Dijanom Mihaljević, ravnateljicom Županijske lučke uprave Krk koja nam je početkom godine obznanila masu ambicioznih planova i »samo što nije krenulo« projektnih rješenja, naveo nas je na inventuru i usporedbu planova i ostvarenja koja su pokazala mnogo zanimljivoga. - Najveći zahvat tijekom 2010. i 2011. godine trebao bi se zbiti na području Njivica.
Ondje ćemo nakon ljeta pokrenuti radove prve faze produljenja lukobrana, naglašava ravnateljica ŽLU Krk. To je najveće kapitalno ulaganje u koje ulazimo s Općinom Omišalj, koja će osigurati polovicu sredstava nužnih za podizanje 70 metara dugog objekta.
Radovi nisu krenuli, ne zna se niti kada će, a ŽLU nastavlja s najavama projekata Radovi započinju najkasnije u listopadu 2010. Građevinska dozvola je ishođena, a nadamo se da će projekt podržati i država. Dobijemo li za taj desetmilijunski projekt novac i iz državnog proračuna, dovršetak posla bit će ubrzan i olakšan, zaključila je naš tadašnji razgovor Mihaljević.
A što se u međuvremenu zbilo »na terenu«? Zapravo ništa. Radovi nisu krenuli, ne zna se niti kada će, ŽLU nastavlja najavljivati taj projekt, a ravnateljica situaciju objašnjava konstatacijom kako sve stoji zbog toga što se Ministarstvo mora nije očitovalo na njen pozivni dopis (za sufinanciranje). Hoće li se i kada nešto po tom pitanju promijeniti, nije nam znala decidirano odgovoriti!
U istom razgovoru obavljenom u siječnju Mihaljević nam je najavila i drugi najvažniji projekt ŽLU Krk u 2010. - izgradnju pontona u luci Baška. - Ondje ćemo nedostatak vezova u mjesnoj luci nadomjestiti postavljanjem pontonskog valobrana u produžetku stare rive.
Sto metara dugi ponton otvorit će prostor rješavanju manjka vezova za plovila domicilnog stanovništa, a u drugom dijelu koristit će se i za komercijalno-turističke svrhe.
Mihaljević je tada dodala kako vrijednost projekta, kojeg će, kao i u njivičkom modelu, u polovici sufinancirati lokalna samouprava, doseže dva milijuna kuna. »Projekt pontonskog valobrana ovih će dana krenuti u postupak ishođenja lokacijske dozvole, a uvjerena sam kako bi taj lučki objekt na svom mjestu trebao biti prije turističke sezone«, rekla je tada Mihaljević.
Ovog ljeta niste čuli da je igdje zaškripalo! - Nikola Mendrila A što se zbilo u Baški? Pogađate - opet ništa. - Javni natječaj za nabavku pontona objavljen je prije nekoliko mjeseci. Od četiri pristigle ponude tri su bile nepotpune, a jedina potpuna premašivala je predviđeni iznos. Nažalost, nismo imali drugog izbora nego poništiti natječaj, zaključila je Mihaljević.
Doznajemo i kako je u provedbi natječaja bilo »proceduralnih grešaka« počinjenih od ŽLU Krk zbog kojih bi, čak i da su ponude bile valjane, natječaj morao biti poništen. Naša sugovornica, objašnjavajući rasplet situacije oko pontona, konačan ishod objašnjava drugačije.
- Istina je, bilo je proceduralnih grešaka oko raspisa natječaja zbog kojih bi postupak pao, no čak i da nije, posao ne bi krenuo zbog nepotpunih i neodgovarajućih ponuda, okrećući teze zaključila je ravnateljica ŽLU.
Bolje nije prošla ni najava hitne sanacije tzv. t-mula u krčkoj luci, objekta o čijem smo zabrinjavajuće lošem stanju pisali ovog proljeća.
- Čekamo nalaz stručnjaka koje smo angažirali na ispitivanju stanja tog mula. O njihovom nalazu i procjeni ovisit će koraci koje ćemo poduzeti.
Mihaljević ističe kako je prerano govoriti o iznosu koji će biti uložen u taj objekt, kao i izvorima iz kojih ga lučke vlasti kane namaknuti. Ipak, sa sigurnošću mogu reći da će mul, obzirom da ga zbog njegova trenutnog stanja smatramo prioritetom, biti saniran već ove godine, zaključila je (u ožujku) prva operativka ŽLU Krk.
Do konca godine ostao je tek koji dan, a obješeni betonski mul i dalje stoji (što i nije tako loša vijest).
Mul je u međuvremenu od nadležne lučke kapetanije zaradio rješenje o zabrani njegova korištenja. - Radi se na tome i to vrlo intenzivno, objasnila nam je jučer Mihaljević, dodajući kako je upravo u tijeku natječaj za odabir izvođača radova sanacije. Hitni zahvati kreću početkom iduće godine, zaključila je dodajući kako bio sve trebalo biti gotovo do konca ožujka. Živi bili, pa vidjeli...

Izvor: www.novilist.hr