• hr
  • en
  • de
  • it

23.12.2010. Blagaić obiteljima u Dolima isplatio oko 20 milijuna eura

Profectus grupa Vicenca Blagaića upravo je vlasnicima isplatila zadnju ratu za zemljište na predjelu Tri sestrice, čime je uspješno završena pripremna faza projekta "Hrvatski san", koji se procjenjuje na nevjerojatnih pet milijardi eura. Na račune 103 obitelji iz malog mjesta Doli u Dubrovačkom primorju uplaćeno je, prema neslužbenim informacijama, ukupno oko 20 milijuna eura.
Taj veliki novac razgranao se po obiteljskim računima dosadašnjih vlasnika zemljišta na predjelu Tri sestrice, a najveći iznosi koje su dobili pojedinci kreću se oko stotinu tisuća eura. Parcele su, naime, imale na desetke vlasnika, zbog čega je i cijeli proces prodaje trajao godinama, dok se nisu razmrsili svi imovinsko-pravni odnosi.
Posebno zanimljivo je to što Doli, smješteni uz Jadransku magistralu, 27 kilometara zapadno od Dubrovnika, još nemaju ni vodovodne mreže. Voda je, istina, došla na koji kilometar prije i iza Dola, točnije do Stona, s jedne, i do Banića, s druge strane, no u Dolima cijevi još nema.
Stanovnici se stoga već godinama nepovratno iseljavaju, pa ne čudi da je Blagaićev projekt, jedan od najgrandioznijih turističkih planova u Europi, među mještane unio iznimno veliki optimizam.
- Naravno da smo zadovoljni, ali ne samo radi novca od prodaje, nego ponajprije zato što će se u Dolima konačno nešto pokrenuti. Drago nam je što je sve shvaćeno ozbiljno, mi smo uvjereni da će Vicenco Blagaić realizirati svoj projekt - kaže Boris Ogresta, predsjednik Mjesnog odbora Dola.
- To će za nas značiti opstanak, mogućnost zapošljavanja, ukratko, život - dodaje on.
Prema priopćenju Profectus grupe, koje je dostavila Dea Šago, zadnja rata vlasnicima zemljišta u Dolima isplaćena je u ukupnom iznosu od 36.750.000 kuna.
Novac je osiguran kreditom koji je odobrila Erste&Steiermerkische banka, pa je projekt "Tri sestrice" jedan od rijetkih koji poslovne banke financiraju i u fazi razvoja u kriznom razdoblju u posljednje dvije godine - navodi se u priopćenju. Zona "Tri sestrice" prva je faza projekta "Hrvatski san" na površini od ukupno 500 hektara pokraj Dola.
Zona uključuje sedam hotela, marinu s 400 vezova, 221 vilu, 500 apartmana, golf-teren s 18 rupa, sportske terene, ekskluzivne trgovine, restorane, barove, muzeje, zelene zone, te novi aerodrom za poslovnu avijaciju na obližnjem platou Rudine.
U razvoju ovog projekta, kažu u Profectus grupi, bili su angažirani najpoznatiji stručnjaci, kako bi "Hrvatski san" postao prva "lifestyle-eco turistička svjetska destinacija", a na ulaganje vrijedno 1,5 milijardi eura u prvoj fazi nedavno su javno pozvani svi zainteresirani svjetski ulagači, financijske institucije i građevinari.
Nikola Knežić, načelnik općine Dubrovačko primorje, kaže kako su pozitivni efekti Blagaićeva projekta već vidljivi premda će do početka njegove realizacije trebati još najmanje godinu dana.
- Maksimalno smo uklonili sve birokratske prepreke i za pola godine očekujemo donošenje izmjene i dopune Općinskog plana. S tim smo počeli čim je projekt uvršten u Županijski plan, a do kraja 2011. trebao bi biti završen i urbanistički plan. Projekt ima našu punu potporu i sve radimo po ubrzanoj proceduri - kaže Knežić i napominje kako investitor u međuvremenu može pristupiti izradi svojih planova i pretprojektiranju.
Zbog projekta kod Dola, Općina već bilježi veće prihode od poreza, kaže Knežić.
- Naš je uvjet za podršku projektu bio da sve tvrtke koje će na njemu raditi budu registrirane u našoj općini. Za sada su to agencije za nekretnine sa sjedištem u Dolima preko kojih se prodavalo zemljište, a ubuduće će tako biti i sa svim ostalim tvrtkama - kaže Knežić.
Na pitanje o izgledima da se ta golema investicija doista ostvari, načelnik Dubrovačkog primorja odgovara:
- O tome razmišljamo realno, kao o projektu koji će se realizirati u etapama, a svaki pomak naš je dobitak. Općina razvija i niz svojih projekata, a ako se ovaj na Tri sestrice ostvari, bit će to više nego dobrodošla nadogradnja - zaključuje Knežić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr