• hr
  • en
  • de
  • it

23.12.2010. ‘Plava vrpca’ kap. Željku Puliću i posadi ‘San Fernanda’

Dubrovački kapetan Željko Pulić dobitnik je "Plave vrpce Vjesnika" u pojedinačnoj konkurenciji, a posada japanskog tankera "San Fernando" pod zapovjedništvom Denisa Bonette iz Rijeke zaslužila je u momčadskoj konkurenciji to prestižno pomoračko priznanje koje se već 44 godine dodjeljuje za nesebične pothvate u spašavanju ljudi i imovine na moru.
Samo zahvaljujući znanju i hrabrosti kapetana Pulića, prije mjesec dana neozlijeđena je iz čak tri uzastopna napada somalskih pirata izišla posada njemačkog kontejnerskog broda "Safmarine Zambezi". U manje od mjesec dana brod su napadali pirati te iz ručnog raketnog bacača granatirali brod.
Tri projektila pogodila su brod, ali se kapetan uspio oduprijeti napadu i vještim manevrima izbjeći tragičan ishod. Napadi su se dogodili u Indijskom oceanu, izvan zone plovidbe u kojoj se mogu očekivati.
Dobar glas koji prati hrvatske pomorce sačuvao je i kapetan Bonetta kada je zapovijedajući japanskim tenkerom "San Fernando" u travnju ove godine kod nizozemskih Antila spasio njemačku nautičarku Angeliku R. (48).
Dogodilo se to trinaest dana nakon napada pirata koji su ubili njezina supruga pa opljačkali i izrešetali 15-metarsku jedrilicu. Uz jak vjetar, kapetan je znalački upravljajući 186 metara dugim tankerom prišao brodici, a posada je iznurenoj i šokiranoj Angeliki dobacila kolut za spašavanje vezan konopom za brod.
Unatoč upozorenjima da ne napušta plovilo ona je skočila u more i još više ugrozila uspjeh pothvata, ali je na kraju ipak spašena.
U konkurenciji za "Plavu vrpcu" bili su i senjski policajac Zlatko Matičić, savudrijski ribar Danilo Latin, posada "Jadrolinijina" katamarana "Dubravka", posada norveškog tankera "Champion Pacific" sa zapovjednikom Stjepanom Ivanovim iz Zadra, lučki kapetan iz Milne na Braču Nikola Brkuljić i voditelj patrolne brodice "Marjan" Petar Poklepović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr