• hr
  • en
  • de
  • it

23.08.2010. Ekološki projekt od 1,5 milijuna kuna u klesarskoj školi

Na prigodnoj svečanosti u Klesarskoj školi u Pučišćima, u rad je pušteno postrojenje za ukapni naftni plin u kombinaciji sa solarnom energijom. Vrijednost tog ekološkog projekta iznosi 1,5 milijuna kuna, a više od pola novca osigurao je Fond za zaštitu okolišta i energetske učinkovitosti.
Ugrađeno je deset solarnih kolektora, svaki od 2,35 metara četvornih površine, te plinsko postrojenje sa dva spremnika od po 5000 prostornih metara. Klesarska škola u Pučišćima jedna je od rijetkih u Europi, a u izučavanju plemenitog klesarskog zanata naučnici koriste oruđe još iz rimskog vremena.
U nazočnosti načelnika pučiške općine Marina Kaštelana, Danice Baričević, izaslanice splitsko-dalmatinskog župana i hrvatskog veleposlanika u Vatikanu dr. Emilija Marina, postrojenje su zajednički u rad pustili Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti i ravnatelj Klesarske škole Tonči Vlahović, dok su Božji blagoslov zazvali generalni tajnik sinode biskupa u Rimu, nadbiskup dr. Nikola Eterović i pučiški župnik don Tonči Kusanović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr