• hr
  • en
  • de
  • it

23.06.2010. Ništa od LNG-a do 2017

LNG terminal na Krku proradit će najranije 2017. godine, a ta odgoda mogla bi značiti da mu je sudbina upitna. Službeno, iz Adria LNG-a konzorcija kojeg trenutačno čine njemački E.On Ruhrgas, austrijski OMV, francuski Total i slovenski Geoplin, otkrivaju kako su revidirali svoje poslovne planove, prema kojima LNG u Omišlju proraditi može najranije 2017. godine, umjesto, kako je prvotno bilo planirano, 2014. godine. Neslužbeno doznajemo da direktor konzorcija Michael Mertl odlazi sa svoje funkcije i vraća se u Njemačku, što će krajem mjeseca biti i službeno objavljeno. Tko će, i hoće li itko, Mertla naslijediti, nije poznato. Mertl je sa suradnicima jučer boravio u Omišlju na otoku Krku, gdje se, kako saznajemo, došao oprostiti od općinskih čelnika i zahvaliti im na dosadašnjoj suradnji.
Kako se može čuti od upućenijih, na kraju će od čitavog konzorcija u Zagrebu ostati tek nekoliko ljudi koji će čekati lokacijsku dozvolu, zatraženu od Ministarstva zaštite okoliša krajem svibnja, i tajnica. Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić našem je listu samo kratko kazao kako on već dugo vremena upozorava na propadanje ovog, za Hrvatsku prevažnog projekta, kao i na činjenicu da su se svi akteri prema tom projektu trebali odnositi drugačije.
U Adria LNG-u tvrdnje o odlasku konzorcija iz Hrvatske odbacuju, napominjući kako sve inozemne tvrtke ostaju u konzorciju, no dodaju kako će doći do nekih »preslagivanja u uredu« konzorcija. Znači li to odlazak generalnog direktora Michaela Mertla, ne otkrivaju. Projekt, zaključuju, ostaje, no bit će realiziran najranije u sedam godina! To znači da ćemo još najmanje toliko, jer se ne zna niti sudbina Južnog toka kroz Hrvatsku, biti uskraćeni za diverzifikaciju dobavnih plinskih pravaca, ovisni o čekanju ruskog plina na samom repu Europe.
Krivaca za kašnjenje LNG-a na Krku i, moguće, potpuno propadanje ovog projekta, ima više. Kako se može čuti u plinskim krugovima, kriva je djelomično sama Primorsko-goranska županija, koja je projekt neko vrijeme »stopirala« svojim mnogobrojnim primjedbama, zatim, kako je to nedavno kazao prvi čovjek »Plinacra«, Jerko Jelić Balta, i Ministarstvo gospodarstva, na čelu s bivšim ministrom Damirom Polančecom, koji je oklijevao Ini, HEP-u i Plinacru dati zeleno svjetlo za uključivanje u projekt. Prema Jelićevim riječima, sve pripremne radnje za osnivanje tvrtke LNG Hrvatska, koja je trebala preuzeti 25-postotni udio u Adria LNG konzorciju, i u koju su trebale biti uključene Ina, HEP i Plinacro, bile su završene još u srpnju 2009. godine, no kako konačna potvrda Ministarstva tada nije dobivena, tvrtka nije osnovana. Vlada, čija premijerka Jadranka Kosor, vjeruje u realizaciju LNG-a na Krku, nastojala je projekt u nekoliko navrata »pogurati«, pa je tako, nakon stanke od gotovo godinu i pol dana, početkom travnja na Vladi odlučeno da LNG Hrvatska sastave HEP i Plinacro, a da Ina o svom ulasku u konzorcij pregovara sama. I taman kad se projekt pomakao s mrtve točke, postalo je jasno da inozemni konzorcij za LNG na Krku ima sve manje interesa, ili ga je, moguće, potpuno izgubio.

Neisplativ projekt
Kako je prenio »Wall Street Journal«, iz E.ON-a su poručili kako je početak rada LNG-a u Omišlju moguć najranije 2017. zbog novonastale situacije na tržištu - ono je zasićeno plinom, potražnja je mala, pa tako i cijene, a dok se svuda u okruženju grade terminali, projekt postaje - neisplativ. Za početak, kažu upućeni, konzorcij će početak gradnje odugovlačiti, a zatim iz projekta potpuno izaći, umjesto da mjesto ustupi drugim, zainteresiranim stranama. Osim što je predao zahtjev za lokacijskom dozvolom, konzorcij do sada nije otkupio zemljište u Omišlju, niti dao polog za njega.

Izvor: www.novilist.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top