• hr
  • en
  • de
  • it

23.05.2010. Škver mora biti servis za jahte iz Lore

U ime dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), njegov predsjednik Hrvoje Marušić uputio je prijedlog Vladi da se ratna luka Lora prenamijeni u civilne svrhe.
Izvršni odbor ogranka HUP-a podržao je tu inicijativu prije pola godine, a prošlog tjedna se o njoj razovaralo na Gospodarsko-socijalnom vijeću HUP-a, gdje su sudjelovali predstavnici sindikata i Županije.

Prijedlog o prenamjeni Lore i tu je prošao glatko, sa samo jednim suzdržanim glasom.
- Stav je HUP-a da u gradu koji će imati dva hotela od pet zvjezdica, niz hotela od četiri zvjezdice i biti orijentiran na turizam, ratnoj "mašineriji" jednostavno nije mjesto. Lora bi trebala postati nautički centar, ali nismo za prodaju.
Vlada bi na javnom natječaju trebala dodijeliti koncesiju. Sjeverni dio Lore mogao bi biti za megajahte, a južni bi mogao imati između 400 i 600 vezova za sportske brodice, smatra Marušić.
Po njegovu mišljenju, u Lori bi moglo biti mjesta i za hotele, ugostiteljsko-turističke i sportske sadržaje, ali i za nastavne, jer bi se tamo mogla organizirati izobrazba pomoraca.
- Škver bi se također trebao preorijentirati, umjesto da gradi tankere koji su u Koreji upola jeftiniji, mogao bi u funkciji nautičkog centra u Lori servisirati i održavati jahte, a sasvim uspješno bi mogli proizvoditi i manje brodice. To bi spasilo radnike. Osobito ako bi se "u paketu" ulagačima ponudili prenamijenjena Lora i škver. Mislim da bi u tom slučaju još nedostajalo radne snage, smatra Marušić.
U HUP-u smatraju da bi nova lokacija za ratnu luku mogle biti Ploče zbog već postojeće lučke i prometne infrastrukture, te veza s BiH.
Urbanist Dražen Pejković nedavno je iznio prijedlog po kojemu bi se u idućih sto godina sjeverno pročelje splitskog poluotoka trebalo programirati u razvojni zamašnjak Splita, u što je uključena i prenamjena Lore u civilne svrhe.
- Drago mi je da se prijedlog razvojnog koncepta za područje od Lore do Sjeverne luke, prema TTTS-u, ozbiljno percipira od strane HUP-a. Područje na koje se inicijativa odnosi u idućim bi koracima bilo razumno programski pozicionirati u kontekstu novih radnih mjesta koja na tom prostoru možemo očekivati. Nadam se da će u ovom konkretnom slučaju razina ozbiljnosti onih koji će sudjelovati u donošenju odluke biti na razini zadatka - napominje Pejković.
Sociologinja Inga Tomić-Koludrović smatra da je ratna luka u Lori izgubila svoju svrhu te da bi njezina prenamjena bila nužna. Također, podržava ideju da se škverska proizvodnja preorijentira na tržišno prihvatljivije sadržaje, za što "Brodosplit" ima potencijala.
- Smatram da bi u Loru trebali doći mješoviti sadržaji jer su marine umrtvljene izvan sezone. U Loru bi trebalo staviti sveučilišne sadržaje koji bi mogli proširiti proizvodnju u škveru. Vani ih zovu poduzetničke jezgre, u kojima mladi ljudi nakon studija svoje znanje primjenjuju u poduzetništvu.
Također, ne bi trebalo u Lori samo obrazovati pomorce, brodovi uključuju niz djelatnosti, kao što su, na primjer, dizajneri unutrašnjeg uređenja. Stoga bi za oživljavanje Lore, u njoj, među ostalim sadržajima, trebali biti prisutni i sveučilišni, napominje Tomić-Koludrović.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top