• hr
  • en
  • de
  • it

23.05.2010. Jedrilice zapinju o tišnjanski mulj

Kad nisu htjele o tuđem, nadležne će državne službe, po svemu sudeći, morati produbiti dno ispod Tišnjanskog mosta o vlastitu trošku. Općina Tisno će, naime, obavljanje upravo tog posla i službeno zatražiti od Plovputa, nakon što vlastitim novcem i snagama nije uspjela u nakani čišćenja i produbljivanja morskog dna pod pokretnim mostom.
Sve kako jedrilice u ljetnim mjesecima više ne bi zapinjale o mulj i plutajuće instalacije. S tim je ciljem, podsjetimo, Općina i unajmila poseban stroj te dobila suglasnosti od Elektre, Hrvatskih cesta i HT-a, ali ne i od Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda Lučke kapetanije Šibenik. Ona ih je uputila na Plovput Split i Hidrografski institut, koji su, pak, ustvrdili da dubina iznosi dovoljnih 2,1 metar te da nije potrebna općinska intervencija.
Dubina od 2,1 metar, kako piše u nautičkim kartama, ne odgovara stvarnoj dubini ispod Tišnjanskog mosta
- Ne prihvaćamo mišljenje Hidrografskog instituta da je dubina na tome mjestu 2,1 metar. Dubina je mnogo manja i zato se događa zapinjanje brodova. Očito je da Plovput ne barata točnim podacima. Kako drukčije objasniti odbijenicu da Općina o svom trošku produbi područje ispod mosta - pita se tišnjanski načelnik Ivan Klarin.
Da dubina doista ne odgovara ucrtanoj u službeni peljar te da je produbljivanje dna ispod Tišnjanskog mosta i oko njega stvar nužde, potvrdio nam je i Jakov Ćuzela Papata osobnim iskustvom. Jakov je inženjer pomorskog prometa, ali posljednjih deset godina radi kao profesionalni skiper.
- Toga sam se dana na elanu 333, koji ima gaz od 1,9 metara, nalazio s kolegom Gordanom Štefancem iz Pirovca. Krenuli smo na transfer iz Betine u Primošten. Prošli smo ispod podignutog mosta, ali smo 50-ak metara južno zapeli kobilicom o dno. Budući da znam da je dno pjeskovito, pokušali smo na nekoliko mjesta preskočiti sprud upotrebom motora na najjačoj snazi, ali nije nam uspjelo.
Puhalo je slabo jugo i bio je jak južni kurenat. Odlučili smo se vratiti u Betinu, ali se most u međuvremenu spustio. Nismo mogli ni naprijed ni natrag, zarobljeni u uskom koridoru i jakim strujama nošeni prema mostu - ispričao je o dramatičnom iskustvu Jakov. On je, na sreću, rođeni Tišnjanin pa je, kad mostar nije htio podignuti most bez odobrenja lučkog kapetana, iskočio na obalu i dozvao kapetana, a svesrdnu pomoć da ne dođe do veće havarije pružili su mu mnogi okupljeni sumještani.
- Od toga dana - završio je Jakov svoju priču - izbjegavam prolaziti ispod mosta ako brod ima gaz veći od 1,5 metar.
- Dubina od 2,1 metar, kako piše u nautičkim kartama, ne odgovara stvarnoj dubini ispod Tišnjanskog mosta.
Mislim da bi bilo najbezbolnije kad bi Plovput poslao strojeve i projaružao kanal kao što se to činilo svake godine do prije 40 godina - naglasio je iskusni skiper Ćuzela.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr