• hr
  • en
  • de
  • it

23.04.2010. Blagaićeve ‘Tri sestrice’ neće proći!

Nakon što je poduzetnik Vicenco Blagaić ministrima u Vladi predstavio projekt "Hrvatski san" na području Tri sestrice u Dubrovačkom primorju, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ne samo da ne popušta Blagaićevim pritiscima - koji lobira da se taj projekt, koji je u biti izgradnja novoga grada, proglasi nacionalnim interesom - nego je jasno poručio da nije spreman nikome, pa ni državi prepustiti pravo odlučivanja o prostornim planovima koji pripada lokalnoj samoupravi.
- To pravo nećemo prepustiti nikome, ne samo potencijalnim investitorima, nego ni državi. To pravo odlučivanja imaju ljudi koji tu žive - kaže župan Dobroslavić.
- Mi smo se jasno odredili, ne samo unutar jedinica lokalne samouprave, nego i na skupovima koji su u županiji organizirani sa stručnjacima, arhitektima, civilnim društvom, pa i prije toga na skupovima u općini Dubrovačko primorje, te smo utvrdili da ne dolazi u obzir nikakva izgradnja novoga grada na tom području. To nikome ne treba i to je besmislica.
Mi želimo razvoj turizma na Sestricama, ali ne megalomanske projekte - dodaje Dobroslavić, napominjući da je pri dolasku na vlast zatekao stanje da su Sestrice namijenjene za vojnu luku, no da je u međuvremenu, umjesto vojne luke, u PP uvrštena turistička zona na 30 hektara, luka nautičkog turizma s 400 vezova, te mogućnost prebacivanja golfskog igrališta s Rudina na Sestrice.
Župan je dao objašnjenje zašto eventualno širenje zone na još 15 hektara Županija uvjetuje samo na državnom zemljištu, što Blagaiću najviše remeti planove:
- Moramo biti oprezni i zato je naš uvjet takav. Ne želimo dopustiti da se moguća investicija pretvori u nešto što ne bismo željeli, a to je preprodaja zemljišta. Stoga je najbolje da se turistička zona izvede u suradnji privatnoga kapitala i države. Župan je kazao da nije vidio najnoviju maketu koju je Blagaić predočio ministrima, no veli da u svakom slučaju nikakvo povećavanje turističke zone na 90 hektara ne dolazi u obzir.
- Nisam vidio zadnju maketu, ali vidio sam neke prijašnje koje su bile megalomanske. Ako je novi projekt prilagođen prostornim planovima županije i općine Dubrovačko primorje, onda uopće nema problema - zaključio je župan, a na pitanje što misli o tome zašto je Blagaić projekt prvo predstavio ministrima i gradonačelniku Dubrovnika Andru Vlahušiću umjesto Županiji, koja donosi prostorni plan, samo je kazao kako ostavlja Blagaiću da procijeni je li ispravno postupio.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top