• hr
  • en
  • de
  • it

23.03.2010. Splitska luka zagađena sa 35 tona dizela

Jadrolinijin trajekt "Tin Ujević" sinoć je oko 19.20 udario u rub pristanišne rampe na Gatu sv. Petra u splitskoj Gradskoj luci pri čemu je na stražnjem lijevom boku broda, točno na vodenoj liniji, nastala rupa veličine tri puta tri metra iz koje je u more u vrlo kratkom roku isteklo gotovo 35 tona lakog dizelskog goriva. Brod je navodno privremeno ostao bez pogona, pa je zaustavljen tek uz pomoć ostalih strojeva i konopa.
Trajekt pod zapovjedništvom kap. Damira Rušinovića udario je u rivu tijekom uplovljavanja na liniji iz Staroga Grada, ali nitko od 145 putnika nije bio ozlijeđen. Premda je u luci bila bonaca, a i brod je uplovljavao normalnom brzinom, svjedoci kažu kako se u salonu osjetio udar u mul, ali dobar dio putnika nije ni bio svjestan situacije.
Grad vonja po nafti
O posljedicama havarije dovoljno govore naftne mrlje na površini mora koje su djelatnici "Ciana" pokušali zaustaviti plutajućim branama i posebnim sredstvima za skupljanje masnoća. Prostor oko mjesta havarije osiguravali su policajci i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe grada Splita. Neugodan miris nafte širio se cijelom lukom, ali i okolnim splitskim četvrtima.
Neosporivo je da je splitska luka pretrpjela katastrofu koja se može mjeriti samo s dugogodišnjim izravnim ispuštanjem otpadnih voda u more prije izgradnje kolektora, a štete za gradsku i "Jadrolinijinu" blagajnu tek treba procijeniti.
- Za sada ne možemo govoriti o uzrocima havarije. Na brodu su stručnjaci koji bi trebali utvrditi je li riječ o grešci na upravljačkom sustavu ili u stroju. Na sreću, brod ne koristi teško gorivo - mazut koji bi bilo znatno teže ukloniti iz mora. Obavili smo sondiranje tankova i osim postojeće rupe nismo našli druga oštećenja - kazao nam je Boris Matošić, splitski lučki kapetan.
Od kap. Vjekoslava Grgića iz Lučke uprave Split doznali smo kako će feriboti na liniji za Italiju sa susjednoga Gata sv. Duje morati biti premješteni na druge vezove, jednako kao i trajekti na lokalnim linijama, kako bi se što više opasnih tvari moglo ukloniti s površine mora.
- Uz putnike, na trajektu je bilo 30 vozila koja nisu oštećena. Na pruzi za Stari Grad je isplovio trajekt "Hrvat", a zbog čišćenja ovog dijela luke ipak ne očekujemo probleme zbog pomicanja pojedinih trajekata - istaknuo je Ante Mrvica, "Jadrolinijin" koordinator splitskog plovnog područja.
Mjesto havarije obišao je splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader sa suradnicima, te predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Zapovjednik JVP-a Split Felicijo Parčina naglasio je kako bi velika putnička luka poput splitske morala imati poseban brod za interveniranje kod sličnih havarija, a to nije slučaj.
- Grad Split mora imati posebno plovilo jer to i propisi nalažu. Tada bi se moglo brže i kvalitetnije reagirati. U koordinaciji s lučkim vlastima odlučili smo da luka ostane otvorena za promet - dodao je Parčina.
Iskusni pomorci koje smo zatekli u luci komentirali su kako trajekt "Tin Ujević", izgrađen u Grčkoj 2002. godine, nije projektiran prema pravilima struke, jer mu se spremnici s gorivom nalaze na bokovima, a ne po sredini trupa, te da debljina oplate iznosi samo četiri milimetra, što je nedovoljno da bi slični "kontakti" s rivom prošli bez težih posljedica.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr Gordan Zubčić, Ante Čizmić/Cropix 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top