• hr
  • en
  • de
  • it

22.10.2010. Smrtna presuda ´3. maju´

Kvarnerska brodogradilišta, po svemu sudeći, izgubit će posao od dvjestotinjak milijuna dolara. Vlada ni jučer nije raspravljala niti odobrila državna jamstva kojima bi »3. maj« mogao osnažiti ugovore na gradnji asfalt tankera za švedskog kupca Wisby Tankers, a »kratkih rukava« ostali su i u Brodogradilištu »Kraljevica« za program gradnje četiri ruske ribarice. Loša vijest stigla je jučer i iz A-Teca, austrijske kompanije - jedinog potencijalnog kupca riječkog brodogradilišta »3. maj«, koja je nakon dugogodišnjih problema s likvidnošću u srijedu austrijskim institucijama i službeno prijavila nemogućnost servisiranja svojih kredita. A-Tec ima oko 350 milijuna eura kreditnih obveza koje ne može financirati te se nalazi, kako piše u jučerašnjem izdanju austrijski Der Standard, »pred samim raspadom«.
A-Tec je trebao produžiti kreditni ugovor vrijedan 800 milijuna eura za potrebe izgradnje energetskog postrojenja u Australiji, no do toga nije došlo, što je izazvalo lančanu reakciju. Situacija u kojoj se nalaze tvrtke Mirka Kovatsa, kontroverznog austrijskog poduzetnika mađarskih korijena, nije se popravila niti nakon ekspresnog izdavanja nove serije obveznica A-Teca na austrijskoj burzi. »Kovats sada, skupa s vjerovnicima, kroz proces restrukturiranja i sanacije poduzeća pokušava spasiti što se još spasiti može«, piše Der Standard.
Kovats za austrijske medije naglašava kako problemi nisu nerješivi, te da će napraviti sve kako mu ne bi propao posao u Australiji, gdje je njegova grupa već uložila oko 130 milijuna eura.
Podsjetimo, Mirko Kovats i njegova tvrtka A-Tec se pojavila prije gotovo godinu dana kao potencijalni kupac riječkog »3. maja«, no već nakon dolaska je uslijedila snažna reakcija zaposlenika riječkog brodogradilišta - predsjednica Radničkog vijeća riječkog škvera Nada Jelinić-Starčević podnijela je Državnom odvjetništvu u Rijeci kaznenu prijavu protiv Kovatsa, optuživši ovog industrijalca za krađu poslovne tajne, odnosno zbog navodne krađe i plagiranja internog programa restrukturiranja »3. maja« iz 2008. godine. Kovats je kaznenu prijavu doživio kao osobni napad, pa je vrlo brzo dao do znanja hrvatskom ministru gospodarstva, Đuri Popijaču, kako će se povući iz kupnje riječkog brodogradilišta. Radnici riječkog brodogradilišta - i ne samo oni - ovakvu su Kovatsevu reakciju doživjeli kao ucjenu.
A-Tec je već dugo vremena na glasu kao tvrtka koja živi »rizično«, profitirajući uglavnom od visoke vrijednosti temeljnog kapitala tvrtki u svom sastavu, koju često ne slijedi odgovarajuća vrijednost proizvodnje. Mirko Kovats, pak, u austrijskim medijima je na glasu kao poduzetnik koji se više bavi financijskim špekulacijama, nego pravim poduzetništvom. Ode li holding A-Tec u bankrot te bude li pokrenut stečajni postupak pred austrijskim institucijama, Kovatsu to neće biti novo iskustvo, u počecima svoje poduzetničke karijere već je iskusio sličnu situaciju dok je vodio lanac disko-klubova u Austriji. Austrijski mediji navode kako se trenutno Kovats pokušava etablirati i kao autor filozofsko-ekonomske analitičke literature - prije nekoliko mjeseci u Austriji je, naime, objavio knjigu svojih eseja o financijskoj ekonomiji i kulturi današnjice znakovita imena - »Sovjeti su bili u pravu«.
Kakva će biti konačna sudbina Kovatseva holdinga, vjerovnici će znati do kraja godine, dokad će austrijske institucije donijeti konačne odluke o mogućem stečaju.
Proteklih desetak dana neslužbene informacije koje su stizale iz Zagreba upućivale su kako riječki škver ima relativno dobre šanse za realizaciju makar dva od ukupno četiri ugovorena švedska broda, no jučerašnja sjednica Vlade ova je nadanja raspršila.
I »3. maj« i »Kraljevica« zatražili su od svojih naručitelja, Šveđana i Rusa, prolongiranje roka za osnaženje do konca listopada, međutim, i taj termin već izmiče kao pijesak među prstima.
Predsjednik Uprave »3. maja« Edi Kučan jučer je kazao kako brodogradilište najvjerojatnije neće stići zatvoriti cijeli taj proces do kraja ovog mjeseca te da će od švedskog brodara nastojati dobiti novi prolongat. Opasnost, međutim, da Wisby Tankers »iskoči« iz ugovora i odustane je vrlo velika, ocjenjuje sada Kučan.
Jedan od razloga zašto je švedski brodar, naime, odabrao »3. maj« upravo su mogućnosti riječkog škvera da prvi brod isporuči u relativno kratkom roku, u ožujku 2012. godine. Šveđani, očito, trebaju te brodove i trebaju ih čim prije, pa je pitanje hoće li uopće i do kada pristati na novo pomicanje roka za osnaženje ugovora ili će se naprosto okrenuti nekom drugom svjetskom brodogradilištu.

Bez švedskih tankera pola trećemajaca ostaje bez posla
Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u riječkom škveru Vedran Sabljak izjavio je jučer kako će se pridružiti ovoj akciji jer je u pitanju opstanak »3. maja«. Bez švedskih asfalt tankera, polovina radnika u trećemajskom brodogradilištu ostaje bez posla, a u ljeto kompletno svi, njih više od dvije tisuće. Krunu loših vijesti za trećemajce označio je i prekjučerašnji financijski slom A - teca što za sobom povlači i krah privatizacijskog procesa za »3. maj«.


Idući tjedan prosvjedi na Kantridi, akcije najavljuju i u »Kraljevici«
Sindikat metalaca Hrvatske u »3. maju« danas će se održati skupštinu sindikata na kojoj će se utvrditi točan dan prosvjeda trećemajaca. Glavni povjerenik Juraj Šoljić decidiran je da će Vlada idući tjedan biti suočena s reprizom trećemajskih prosvjeda na Kantridi. Šoljić je najavio da će SMH pozvati i druga dva sindikata u »3. maju« na zajedničko djelovanje.
Nezadovoljstvo vrije i u Brodogradilištu »Kraljevica«. U tamošnjem sindikatu najavljuju da će sačekati kraj listopada, no ako i do tada Vlada ne izda jamstva da mogu osnažiti svoj 90 milijuna eura vrijedan program gradnje ribarica za Ruse, predsjednik Sindikata Brodogradilišta »Kraljevica« Nenad Miškulin najavljuje da će i oni krenuti u sindikalne akcije.

Izvor: www.novilist.hr