• hr
  • en
  • de
  • it

22.09.2010. Zagrebački ‘Murterino 28’ šampion ABS-a

Ako je ekipa Gorana Prgina, vlasnika NCP-a, svojedobno i imala dilema oko toga održati ili otkazati, zbog krize, treći po redu Međunarodni nautički sajam - Adriatic Boat Show, sada, kada su spušteni zastori ove nautičke priredbe novih i rabljenih plovila u šibenskoj Mandalini, sasvim je jasno da je ovo "more nautičkih prilika" zasjalo punim sjajem.
Iako je svih 170 izlagača ABS-a izvrsno odradilo svoj posao, šampion Sajma, bez konkurencije, jest zagrebačka tvrtka ABC plovila sa svojom serijom brodica Murterino. Najjači adut bio je 8,5-metarski "Murterino 28", čija je promocija upravo bila u Šibeniku.
- Iznimno smo zadovoljni. Ugovorili smo prodaju čak deset tih plovila. Očito su naš glavni konstruktor, magistar brodogradnje Davor Premor, i njegova ekipa odradili dobar posao kad Murterino 28 tako dobro prolazi kod kupaca - kaže Toni Mrvelj, tehnički direktor ABC plovila.
Što je to na što su pali kupci ove brodice na sajmu u Šibeniku? Za 146 tisuća kuna dobivate mini kruzer koji može primiti 10 osoba, sa trocilindričnim nanni dizelskim motorom od 21 konjske snage, s potrošnjom od samo 2,3 litre na sat. Spremnik goriva je 140 litara, a gaz samo 50 centimetara. Naravno, u nešto skupljoj verziji moguće je ugrađivati i motore do 200 konjskih snaga.
- To je moderno oblikovana stakloplastična obiteljska brodica, jednako prikladna za izlete morem, ali i ribolov. Prostrana je i pouzdana, s kuhinjicom i hladnjakom, ležajem za odmor, prostranim kokpitom te dovoljno spremišta - kaže Mrvelj. Zanimljivo je da se ova zagrebačka tvrtka u brodograđevni biznis upustila prije 4,5 godine. S Murterinom 21 napravili su izvanredan posao.
Za samo pola godine prodana su 53 takva plovila. Prije dva mjeseca imali su premijeru Murterina 17 i već ih je prodano 25. Inače, Murterino, šampion šibenskog ABS-a, međunarodni je proizvod. Stakloplastika se radi u Mađarskoj i BiH, točnije u Orašju, uskoro će i u Posušju, a kompletira se u Buzinu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr