• hr
  • en
  • de
  • it

22.05.2010. Vulkanska prašina smanjila broj putnika

Zbog vulkanske prašine koja je blokirala zračni promet i prizemljila zrakoplove, zadarski aerodrom u travnju je zabilježio pad broja putnika od 5,5 posto. Posljedica je to 30 otkazanih letova, zbog čega je u travnju kroz zadarsku Zračnu luku prošlo ukupno 13.759 putnika, a godinu ranije bilo ih je točno 16 tisuća.
- Vulkan je odradio svoje, to se najbolje vidi prema padu prometa. Ista je situacija u cijeloj Europi, tako da ni mi u Zadru nismo mogli biti iznimka. Osim izravne štete zbog otkazivanja letova, još uvijek osjećamo neizravne posljedice vulkana, i to na bukingu koji ide slabije od očekivanog i u odnosu na prošlu godinu - kaže direktorica zadarske Zračne luke, Katica Pupić-Bakrač.
Međutim, unatoč tomu, cijelo razdoblje od početka godine do sredine svibnja, ipak nije iznevjerilo. U prvih pet mjeseci prevezeno je ukupno 34.286 putnika, a rekordan je svibanj: u 15 dana kroz zadarski aerodrom prošlo je 11.556 putnika, što je za 60 posto više nego lani!
- Najviše utjecaja na taj porast imale su nove linije. Ryanair, koji je lani imao četiri odredišta, leti na šest linija, a do ljeta će krenuti još pet novih - kaže direktorica zadarskog aerodroma koja kao iznenađenje ističe Ryanairovu liniju za Dublin koja prosječno po letu ima 114 putnika.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr