• hr
  • en
  • de
  • it

22.05.2010. U 2009. u razvoj otoka uloženo oko 1,47 milijarde kuna

U prošloj godini u razvoj otoka država je uložila oko 1,47 milijarde kuna, a od 2004. do 2009. godine 9,2 milijarde kuna, istaknuo je BOŽIDAR KALMETA, ministar mora, prometa i infrastrukture nakon današnje sjednice Otočnog vijeća održane u Preku na otoku Ugljanu.
Premda je riječ o 200 milijuna kuna manjim investicijama nego godinu ranije, nitko od otočana nije bio zakinut, niti se odustalo od određenih projekata, već su samo prolongirani, a Vlada nastavlja proaktivnu politiku prema otocima, pojasnio je Kalmeta. To pokazuje podatak da je u 2009. potpisano više od 900 ugovora za projekte izgradnje i modernizacije objekata komunalne i društvene infrastrukture na otocima.
Osim izvješća o učincima Zakona o otocima u prošloj godini Otočno vijeće raspravljalo je o Nacrtu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kojeg će Vlada, kako je najavio, uskoro uputiti u saborsku proceduru. Taj će Zakon, smatra Kalmeta, riješiti dugogodišnje probleme na pomorskom dobru, posebice one vezane uz pretvorbu i privatizaciju, kada su se neke tvrtke upisale kao vlasnici objekata na pomorskom dobru.
Novim Zakonom i dalje se neće moći stjecati vlasništvo na pomorskom dobru, a najveća novost je decentralizacija upravljanja pomorskim dobrom tako što će gradovi i općine ubuduće moći dodjeljivati koncesije do 10 godina bez prava građenja, naglasio je ministar Kalmeta. Također, dodao je riješit će se brži upis i evidencija pomorskog dobra u zemljišne knjige, što je dosad kočilo razvoj i gospodarsku aktivnost na pomorskom dobru.
Ističući važnost pomorskog dobra državni tajnik za more kap. Mario Babić kazao je da ono čini 30 posto državnog teritorija. Posebno je istaknuo da će veliki gradovi ubuduće moći davati koncesije do 20 godina i za gradnju marina. Svi nasipi nastali prije 1974. godine više neće biti pomorsko dobro, već vlasništvo države, a nasipi nakon te godine bit će pomorsko dobro do 6 metara, dok će ostatak biti državno vlasništvo.
Otočno vijeće raspravljalo je i o vansezonskom redu plovidbe kojim su smanjena putovanja na pojedinim linijama, te je kap. Ivan Franičević, ravnatelj Agencije za linijski obalni pomorski promet, najavio da neće biti redukcija u sezoni, već će se zadržati isti plovidbeni red kao i lani.
Otočno vijeće ima 30 članova, a uz resornog ministra čine ga 19 predstavnika otočno-obalnih županija, 7 predstavnika ministarstava i 3 saborska zastupnika, a osnovano je savjetodavno tijelo ministra pri provođenju mjera održivog razvoja otoka.

Izvor: www.mint.hr