• hr
  • en
  • de
  • it

22.04.2010. More nagriza mozaike Eufrazijane

Tik uz dijelove mozaika iz prve bazilike otkopani su i fragmenti onih koji pripadaju predeufrazijanskoj bazilici iz V. stoljeća, no vrlo je vjerojatno da će tih nekoliko kvadrata biti ponovno zatrpano. Naime, zbog stalnog tonjenja istarske obale u proteklih milenij i pol njihova je razina pala ispod plimne razine mora koje nezaustavljivo prodire. U vrijeme plime more prekrije mozaike i s 40-ak centimetara visine.
Zbog štetna utjecaja morske vode i izvorni su podni mozaici s glasovitom ribom iz ostataka prve crkve, koja je prvotno vjerojatno bila rimska stambena građevina, morali svojedobno biti izvađeni i zamijenjeni kopijama. "Ako ih budemo zatrpavali, mi ćemo ove ostaviti in situ, na mjestu, jer je primijećeno da u zatrpanom stanju nema štete kao kad more dolazi pa se povlači. Time ćemo ostaviti mogućnost da netko u budućnosti, za 20 ili 50 godina, kad bude bilo tehnički kvalitetnijih rješenja zaštite, te mozaike opet otkopa i trajno prezentira publici", kaže dr. Ivan Matejčić.
Vidljivi detalji mozaika na najnižem nivou su nastavak onih s vanjske strane zida, odnosno podišta prve bazilike iz IV. stoljeća. Razlika je, doduše, što su ovo originali, a oni vanjski kopije, veli dr. Ivan Matejčić za prošloga proljeća otkopane mozaike u prolazu između Eufrazijeve bazilike, stare sakristije i tzv. presvođene dvorane.
Za njihovo se postojanje znalo, jer se dio mogao doslovce napipati s vanjske strane kroz otvore koji služe odvlaživanju zidova od štetnog djelovanja mora koje u vrijeme većih plima prodire i potapa te podne ukrase prve porečke bazilike.
Matejčić, koji već godinama vodi projekt restauracije i objedinjene prezentacije dijelova ovog katedralnog kompleksa pod zaštitom UNESCO-a, napominje da se za postojanje barem jednog od dva otkopana fragmenta znalo i iz dokumentacije, doduše malo pogrešno nacrtane, temeljene na istraživanjima talijanskih arheologa prije 80 godina.
"Sada će oni biti bolje protumačeni i moći ćemo s još malo više sigurnosti datirati građevine i dogradnje na ovom prostoru i njihove veze", napominje Matejčić, prvi stručnjak obnove sakralnog kompleksa Eufrazijane.

Izvor: www.glasistre.hr