• hr
  • en
  • de
  • it

22.04.2010. Luka Pula tuži državu

Gradska tvrtka Luka Pula tužit će državu ako se u što skorijem roku ne utvrde granice pomorskog dobra i to poduzeće ne obešteti za skoro 247 milijuna kuna. Zaključak je to direktora Luke Pula Dalibora Suljevića nakon sastanka s gradonačelnikom Borisom Miletićem i općinskim državnim odvjetnikom Aleksandrom Puhom.
Tvrtka je smještena uz istočnu obalu u Pulskom zaljevu, gdje posjeduje 11 hangara i skladišta te zemljište ukupne površine 50 tisuća kvadrata. Suljević kaže da se već 3 godine vodi spor o pomorskom dobru te da to koči razvitak tvrtke.
- Državno odvjetništvo, odnosno država, želi zemljište koje je u našem vlasništvu upisati kao pomorsko dobro. S time se slažemo, no valja najprije vidjeti u kojem će obimu država obeštetiti vlasnika. Temeljni kapital Luke Pula iznosi oko 50 milijuna kuna, a tržišna vrijednost nekretnina koje država želi oduzeti Gradu iznosi nešto više od 246 milijuna.
I dok Europa jamči pravo privatnog vlasništva, u Puli se zakon očito provodi na nešto drugačiji način, tvrdi Suljević.
- U slučaju da državno odvjetništvo, odnosno sud, upiše pomorsko dobro na te nekretnine, a da nas prije toga država ne obešteti u zakonski propisanom postupku izvlaštenja, Luka Pula će tužiti državu međunarodnom sudu u Strasbourgu.
Mišljenja smo da bi država najradije željela upisati pomorsko dobro a da pritom ne potroši ni kune. E, pa to ovoga puta neće moći jer je zakon točno odredio proceduru. Sadašnja tržišna vrijednost nekretnina u našem vlasništvo iznosi skoro 247 milijuna kuna. Toga se nećemo odreći tako lako, zaključio je Suljević.

Izvor: www.glasistre.hr