• hr
  • en
  • de
  • it

22.03.2011. Na Ušću Neretve viđen Kudravi Nesit

Na veliko iznenađenje ornitologa i ljubitelja prirode na Ušću Neretve pojavio se Kudravi Nesit u narodu poznatiji kao Pelikan. Riječ je o ptičjoj vrsti za koju se pretpostavljalo da je izumrla na čitavom području Republike Hrvatske još pedesetih godina prošlog stoljeća i to zbog nekontroliranog lova i ribolova te melioracija močvara čime su narušena ornitološka staništa. Kudravog Nesita na Ušću uočio je voditelj ornitološke postaje Metković, Bariša Ilić.

Tako Neretva ponovno postaje ptičji raj u kojem se redovito zadržava niz vrsta ptica močvarica u sve većem a ovog proljeća zamijećeno je i po nekoliko tisuća ptica u jatima, najviše raznih vrsta pataka, gnjuraca, lisaka, čaplji, žličarki.

- Nadamo se da pojavljivanje Kudravog Nesita neće biti samo izdvojeni događaj, nego da će u bliskoj budućnosti on postati sve brojnija gnjezdarica Neretve, Dalmacije i Hrvatske. Ne zaboravimo da je njegovo englesko ime „Dalmatian Pelican", i da je po tom imenu poznat širom svijeta, a to je ime upravo i dobio po neretvanskoj, na žalost izumrloj populaciji, ističe predsjednik Hrvatskog ornitološkoga društva, Dragan Radović.
Sredozemna močvarna područja globalno su poznata po iznimnoj raznolikosti i bogatstvu ptičjega svijeta. Na žalost, zbog preintenzivnog lova i nebrige, dolina Neretva ispala je iz popisa najpoznatijih i najbogatijih mediteranskih močvarnih područja poput Camargue u Francuskoj, Donana u Španjolskoj, nekoliko laguna u Italiji, Turskoj, Tunisu.

Hrvatsko ornitološko društvo tako upozorava da je povećanje broja ptičjeg svijeta u dolini Neretve rezultat policijskih kontrola na terenu, koje već nekoliko godina nastoje spriječiti i kazniti krivolovce. Isto tako po mšljenju ornitologa lokalno stanovništvo od oporavka ptičijeg svijeta dugoročno može imati puno koristi, poglavito kroz programe izletničkog turizma-promatranja ptica, što je posljednjih desetak godina svjetski hit u turističkoj ponudi.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr