• hr
  • en
  • de
  • it

21.12.2010. Do otoka i dalje okolnim putem

Brodovi koji održavaju četiri državne linije na zadarskom području, do luka Sali i Zaglav na Dugom otoku te otoka Iža i Rave, nastavit će ploviti kroz morski prolaz Veliki Ždrelac između otoka Ugljana i Rivnja i tijekom siječnja 2011. godine, izvijestio nas je Marijan Žuvić, voditelj Službe za informiranje Agencije za obalni linijski pomorski promet.
Naime, Agencija je primila obavijest tvrtke Plovput d.o.o. iz Splita prema kojoj radovi na plovnome putu Mali Ždrelac, započeti 20. rujna 2010., neće biti završeni do kraja godine kako je bilo najavljeno, nego će, sukladno sadašnjemu planu, potrajati do 20. siječnja iduće godine.
Duljim putem plovit će brodovi Jadrolinije iz Rijeke i tvrtke G. & V. Line d.o.o. iz Dubrovnika koji održavaju državne brodske linije 405 Rava-Iž-Zadar i 405a Sali-Zaglav-Zadar, te brzobrodske linije 9406 Zadar-Zaglav-Sali i 9404a Zadar-Iž-Rava. Promjena plovidbenih ruta uslijedila je nakon što su nepuna tri ljetna mjeseca, od 1. srpnja do 20. rujna, brodovi do zadarskih otoka plovili kroz Mali Ždrelac.
Iz Plovputa najavljuju da će nakon okončanja sadašnje faze radova prestati potreba novoga zatvaranja Maloga Ždrelca, a preostali završni poslovi trebali bi se odvijati bez utjecaja na pomorski promet.
- Nadam se da će napokon poštovati ovaj rok. Putovanje okolnim putem Dugootočanima predstavlja veliki problem, najviše zbog školovanja djece. Posebno su problematična putovanja na nastavu u poslijepodnevnoj smjeni jer se tada putuje sporom Larom ili Premudom, a to traje preko dva sata. Dugotočna djeca u Zadar tako stižu tek u 14.30 sati, a nastava počinje u 14 sati. Kad se uzme u obzir i putovanje do škole, jasno je da mnogi od njih svakodnevno kasne na prva dva sata nastave, rekao je načelnik Općine Sali Zoran Morović, istaknuvši da se otočani nakon ovoliko čekanja mogu strpjeti još 20 dana. Uz uvjet da se tih 20 ne pretvori u još 20, pa još 20.

Izvor: www.zadarskilist.hr