• hr
  • en
  • de
  • it

21.10.2010. Borba za konkurentnost trajna je borba

Dani hrvatskog turizma idealno su mjesto za osvrnuti se na proteklu turističku sezonu, ali i za dogovore oko priprema za turističku 2011. godinu - rekao je ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice, Damir Bajs prilikom jučerašnjeg otvorenja ovog najvećeg hrvatskog turističkog događaja.
Tom je prigodom podsjetio i na činjenicu da je hrvatski turizam već treću godinu za redom iznad prosjeka europskih konkurenata te da svaki 50-i turist u Europi posjeti Hrvatsku i kako je turizam najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva.
Govoreći o turističkoj 2011. godini, ministar je istaknuo kako Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u njoj predviđa daljnji nastavak stagnacije, odnosno blagi porast. Iz tog su razloga turistički čelnici Europske unije za sljedeću godinu već pripremili niz mjera za turistički sektor, a tim su se primjerom vodili i predstavnici hrvatskog turizma koji su, na temelju javno-privatnog partnerstva, već pripremili niz mjera za jačanje domaćeg turizma. Spomenute će mjere biti objavljene nakon ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma, a bit će podijeljene u tri dijela. Prvi će se, odnositi na strano, a drugi na domaće tržište, dok će dio mjera biti usmjeren na jačanje turističkog razvoja u turistički neotkrivenim dijelovima Hrvatske.
Prilikom otvorenja ministar je podsjetio i na uspješne prošlogodišnje mjere, s čijim će se provođenjem nastaviti i ove godine, a među kojima su posebno uspješne bile one usmjerene na jačanje tzv. avio-odredišta te na pojačanu promidžbu hrvatskih turističkih potencijala putem Interneta.
Budući da je hrvatski turizam izložen svjetskom tržištu (inozemni turisti u Hrvatskoj ostvaruju 85 posto dolazaka i 90 posto noćenja), ministar je naglasio kako je borba za konkurentnost zapravo trajna borba te da hrvatski turizam ne smije biti konkurentan samo 2011., već i 2020. godine. Ulaskom u Europsku uniju, dodao je, Hrvatska mora iskoristiti sve njezine pozitivne učinke, među kojima su i fondovi.
To je potvrdila i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, Vesna Trnokop-Tanta, naglasivši kako se je za bolju turističku budućnost potrebno pravovremeno povezati i kroz fondove koje nudi Europska unija. Nadalje je izrazila zadovoljstvo dobrim ovogodišnjim turističkim rezultatima naše zemlje koji, kako je naglasila, uvijek mogu biti i bolji.
Okupljenim hrvatskim i inozemnim turističkim djelatnicima obratili su se tijekom otvorenja i rovinjski gradonačelnik Giovanni Sponza, istarski župan Ivan Jakovčić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, v.d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, Josip Popovac i u ime domaćina, predsjednik Uprave Maistre, Kristian Šustar.

Izvor: www.hrvatska.hr