• hr
  • en
  • de
  • it

21.06.2010. Tajni ugovor Vlade i Marine Frapa

Općina Rogoznica ima više od 50 kilometara obalne crte. Unatoč tome, od svih koncesijskih naknada, i to za Marinu Frapa, za štekate na obali, te posebnih koncesijskih odobrenja na plažama, godišnje se uspije uprihoditi minornih dvjestotinjak tisuća kuna.
Od bespravno uzurpirane obale, okovane betonskim platformama, država i općina ne ubiru ni kune. Prihod od koncesija, zaključili su općinari, trebao bi biti znatno izdašniji.
Prema podacima Ministarstva mora, koncesijski obuhvat Marine Frapa iznosi golemih 164 tisuće četvornih metara, sve ostale kondicije koncesijskog ugovora između Vlade i Frape, poučili su iz Kalmetina ministarstva, za lokalnu zajednicu su poslovna tajna.
Stoga su općinari pozicije i opozicije morali u ruke uzeti kalkulatore i sami izračunati koliko novca vlasnik Frape Franjo Pašalić plaća godišnje za te silne kvadrate.
- Od koncesije za marinu u općinski proračun godišnje se slije 20 tisuća kuna, kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić. Za 164 tisuće kvadrata, Frapa državi i općini uplati ukupno 60 tisuća kuna godišnje.
Ispada da metar četvorni rogozničkog mora i obale vrijedi svega 0,58 lipa, dok u primoštenskoj marini Kremik taj metar vrijedi 11 kuna po kvadratu godišnje, a u općini Tisno koncesijski ugovori teži su za 200 posto, odnosno za metar četvorni država ubere 21 kunu.
- Takvo stanje je neodrživo. Oporba će u ponedjeljak, na sjednici Općinskog vijeća, aktalizirati tu temu. U doba krize i recesije, općinski proračun puni se znatno slabije pa lokalna vlast nema pravo u bescjenje iznajmljivati svoju obalnu crtu i javne površine, kaže oporbeni vijećnik i nositelj vlastite Nezavisne liste Ivan Nikolić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top