• hr
  • en
  • de
  • it

21.04.2010. Promotivna plovidba na „Kraljici mora“

Nakon što je svečano uplovio u luku Split, gdje su ga dostojno dočekali županijski i gradski čelnici, te brojni predstavnici pomorskog gospodarstva i institucija, školski brod „Kraljica mora" se otisnuo na promotivnu vožnju u splitskom akvatoriju, na kojoj su svi mogli uživati u svoj raskoši ovog impresivnog jedrenjaka.
Na promotivnoj vožnji bili su prisutni djelatnici Lučke kapetanije Split koji su posadi pomogli oko dizanja i spuštanja jedara, čelni ljudi 11-članog Povjerenstva koje je provodilo u djelo ideju da Hrvatska dobije prvi školski brod, te predstavnici medija.
Brod može primiti 28 đaka/studenata i četiri profesora, a 7-članu posadu čine zapovjednik Krešimir Bosanac, upravitelj stroja Vedran Derenčinović, prvi časnik palube Marin Mustać, kormilari Igor Švenda i Petar Travica, mazač Rade Hrboka i kuhar Tomislav Šarić.
Brod je za cijenu od oko 37 milijuna kuna izgrađen u brodogradilištu Montmontaža-Greben u Veloj Luci, a vlasnik broda je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je nakon provedenog poziva upravljanje brodom povjerilo Jadranskom pomorskom servisu iz Rijeke, uz cijenu od 1,9 milijuna kuna godišnje. Tako će troškove održavanja broda i posadu plaćati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa podmirivati hranarinu učenicima pomorskih škola i studentima pomorskih fakulteta.
Prava izobrazba budućih pomoraca počet će najesen, kada će moći osjetiti prave čari mora i života na brodu, dok će dotad moći iskusiti jednodnevne promotivne plovidbe kako „Kraljica mora" bude uplovljavala u hrvatske luke, istaknuo je kap. Igor Žiganto, načelnik Odjela ribarske infrastrukture u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i član Povjerenstva za izgradnju školskog broda.
Prema planu, ističe Žiganto, školski će brod ploviti 39 tjedana godišnje i to po cijelom Jadranu i Sredozemlju, pa sve do Crnog i Crvenog mora, a i promovirat će Hrvatsku na festivalu pomoraca u Brestu. Podsjetio je da Ministarstvo trenutno stipendira 520 učenika pomorskih škola sa 800 kuna i studenata pomorskih fakulteta sa 1200 kuna mjesečno.
Nakon 102 godine ostvaren je san da Hrvatska ima svoj školski brod koji će biti od izuzetne važnosti u poduci mladih pomoraca, prije nego što se upuste u plovidbe diljem svijeta na prekooceanskim brodovima, kazao je naglasivši da je u cilju održavanja discipline napravljen pravilnik o ponašanju na brodu prema kojem je na „Kraljici mora" zabranjeno konzumiranje alkohola i cigareta.
Brod je suvremeno opremljen, nosivost mu je 296 BT, a razvija brzinu do 11, a s jedrima do 7 čvorova. Snagu ovog broda čine dva porivna stroja od po 500 k/s. Veliki brodski salon, koji je ujedno i učionica za đake i studente, prostran je, te moderno i funkcionalno opremljen, a krase ga darovi koje je „Kraljica mora" dosad dobila na svojim vijađima do Splita. Posebno je impresivan navigacijski sustav kojeg su izradili najsuvremeniji japanski proizvođači.
I dok je brod građen po hrvatskom registru, snast je napravljen po Geramanische Lloydu, a jedra su napravili Poljaci u Gdanjsku jer su bili povoljniji ponuđači od naših. Sve je napravljeno tako da se jedra mogu podići i ručno, u slučaju da brod ostane bez pogona, pokazivao je Branko Rameša, kapetan Ispostave Murter, koji je zajedno s modelarom Lucianom Keberom iz Ispostave Bakar bio zadužen za snasti, a Keber je kao autor pulene i stilista bio zadužen i za detalje. Iz Novog Vinodolskog u pomoć je stigao iskusni jedriličar i kapetan Ispostave Miljenko Žanić, a bio je prisutan i brodograđevni stručnjak Mladen Ćorluka.
Klasična jedra na dva jarbola, površine 840 metara četvornih, kojima je posada upravljala vješto i s lakoćom, čine ovu morsku ljepoticu iznimnom. Kapetan broda Krešimir Bosanac i ostali članovi posade uveli su sve prisutne u čarobni svijet jedrenja, bez obzira na slabašan jugo, pa je morska kraljica ispred Splitskih vrata zajedrila, a došlo ju je pozdraviti i jato dupina koje se dugo nije odmicalo od nje.

Izvor: www.mmpi.hr