• hr
  • en
  • de
  • it

21.04.2010. Lošinj: Divlje svinje tjeraju turiste

Nakon što posljednjih desetak godina uništavaju poljoprivredu i ovčarstvo na Cresu, koje je na rubu održivosti, divlje svinje, okreću novu stranicu i otočnom turizmu i to na Lošinju.
U posljednje vrijeme viđene su nedaleko od lošinjskog gradskog groblja, u vrtovima, na prometnici između Velog i Malog Lošinja, a postale su i stalni gosti najfrekventnijih gradskih turističkih zona Sunčane uvale i Čikata. O tome najbolje svjedoče raskopani tereni uz šetnice.
Novi list piše da su zbog divljih svinja stigle i prve pritužbe i upozorenja turista iz hotela Bellevue. Gosti i šetači na recepciji su prijavili da su vidjeli divlje svinje.
Direktor hotela Robert Betić izvjestio je o tome Turističku zajednicu i ured gradonačelnika i kaže nam kako se nada da će svi nadležni po ovom pitanju poduzeti hitne mjere kako bi se spriječile eventualne teže posljedice, a time i medijska kampanja čime bi cijela destinacija bila negativno etiketirana.
Gosti koji su vidjeli divlje svinje, o tome će sigurno pričati prijateljima u svojim zemljama, dočaravajući im strah i zabrinutost za vlastiti život koje su doživjeli u bliskom susretu s divljom svinjom na pragu hotela!
Iako je problem star više od desetljeća, a posljednjih pet godina na snazi je zakonska obveza o izlovu alohtone divljači, za koju nema lovostaja, divlje svinje su eto došle i pred hotele. To najbolje govori da su dosadašnji načini i intenzitet izlova neadekvatni, a divlje svinje raširile su se do najnaseljenijih dijelova otoka.
Lošinjski gradonačelnik Gari Cappelli kaže da je situacija vrlo ozbiljna. Najavio je izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o problemu, a kojoj će prisustvovati i gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Cresa koji također muku muče s divljim svinjama.

Izvor: www.net.hr