• hr
  • en
  • de
  • it

21.04.2010. Kulturom do duže sezone, a predmet turizam u škole!

Od 24 plana putovanja koji nose oznaku kulturnog turizma i koji su evidentirani u Europskom institutu za kulturne itinerare, nema ni jednoga iz Hrvatske.
Institut je osnovan prije više od deset godina, pa je kašnjenje Hrvatske u uključivanju u te programe i više nego očito, a kako bi se na dubrovačkom području unaprijedila ponuda i prezentacija tog oblika turizma, u ponedjeljak je pri Županijskoj komori Dubrovnik osnovana Strukovna grupa kulturnog turizma.
Cilj grupe je razvoj i proširenje te ponude na području koje obiluje atraktivnim spomenicima kulture, od povijesne jezgre Dubrovnika, Korčule, Stona, Cavtata, Orebića i drugih mjesta do pojedinačnih spomenika - kula, ljetnikovaca, crkava, samostana....
- Bogata ponuda kulturnoga turizma može pridonijeti produženju turističke sezone i većoj potrošnji gostiju u našem turizmu, kroz koji se po znatno višoj cijeni mogu prodati proizvodi s kojima Hrvatska inače nije konkurentna - napomenula je Ondina Šegvić, direktorica Sektora za turizam Hrvatske gospodarske komore, najavljujući izradu svojevrsnog registra kulturnih ruta u Hrvatskoj i pomoć u njihovu umrežavanju s europskim rutama.
Gostima je, kako je rečeno, potrebno ponuditi dobro osmišljene i razrađene, kvalitetne programe koji će ujedno biti zanimljivi i studentima i drugim specifičnim skupinama posjetitelja. Iznesen je primjer vinskih cesta, koje treba unaprijediti, komercijalizirati i učiniti stalno dostupnima, te ih kombinirati sa smještajem na lokalnih domaćinstvima.
Za predsjednicu Strukovne grupe na mandat od četiri godine izabrana je Marina Krističević, inače predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnika koje je i iniciralo osnivanje grupe, a njezine su zamjenice Barbara Njirić i Matija Novaković.

Predmet turizam u škole
Istaknuta dubrovačka turistička vodička Branka Franičević predložila je uvođenje predmeta "turizam" u školske programe.
- Izučavanje turizma prijeko je potrebno, i to kao stalni dio školskih programa. Kroz taj bi predmet naraštaji učenika mogli puno toga naučiti iz različitih disciplina, od ekonomije do povijesti umjetnosti - smatra Branka Franičević.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr