• hr
  • en
  • de
  • it

21.03.2011. U četiri desetljeća, našim ribarima nije bilo gore

"Situacija u ribarstvu u posljednjih 40 godina nije nikad bila lošija: ulaže se ogroman napor za istu količinu ulova, a prema statistici, iako je 2010. ulovljeno samo 2000 tona ribe manje od 2009., financijski su učinci i do 40 posto manji! Kvaliteta ulova je lošija jer se lovi nedorasla i nekvalitetnija riba.
Ključni su veći ulazni troškovi nafte i to što nismo, kao naši susjedi i najveći konkurenti Talijani, oslobođeni PDV-a na gorivo, alate i trgovinu ribom. Stoga i dolazi do prosvjeda koji su uvijek opravdani ako se nađemo u ovakvoj situaciji.

Rješenje smo pokušali naći u 10 ključnih točaka s ministrom Čobankovićem. Zahtjevi su prihvaćeni i već imamo cijenu od 5 kuna za naftu, a pratimo i isplatu poticaja te ćemo, ako se rokovi ne ispoštuju, reagirati i prosvjedima."
Ustvrdio je to na sastanku Strukovne grupe za morsko ribarstvo i preradu ribe pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubrovačko-neretvanske županije te Ceha za ribarstvo i marikulturu Hrvatske obrtničke komore za najjužniju županiju predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe HGK Miro Kučić.

Argumente za teško stanje u ribarstvu dali su i dubrovački ribari, posebno njihov predstavnik u županijskoj HGK Dinko Cvjetović, koji je svjestan novih tržišnih i trendova koji dolaze s ulaskom u EU.
- Bez ulaska u zadruge i sustav PDV-a ribari su osuđeni na propast. Država daje 20 posto na fakturirane račune ribarima koji su u zadrugama. Suština naših problema su nekontrolirani izlov i prodaja ribe na razne načine te stoga imamo pogrešne podatke o ulovu i prosječno pojedenoj ribi godišnje - rekao je Cvjetović, dok predsjednik ceha ribara Mato Oberan tvrdi:

- Sada je u cehu samo 300, odnosno 100 ili četvrtinu ribara manje nego lani! To su uglavnom ribari s obiteljskim obrtom te plovilima do 10 metara i bez radnika.

Opstaju uz poljoprivrednu i djelatnost iznajmljivanja, a takvi nemaju mogućnosti i želje ići naprijed. Nema baze jer je zbog nastupanja velikih dubina od Orebića do Prevlake najslabije razvijeno ribarstvo Jadrana.
Stoga nema ni zainteresiranih za kapitalna ulaganja te ribari nisu u sustavu PDV-a nego "u paušalu".
Ne moraju voditi poslovne knjige, što smanjuje trošak poslovanja te je dio ribara na jugu RH prešao na paušal. Zato kad se priča o prosvjedima, mi "nemamo vojsku za bitku voditi".

Danas se u Dalmaciji na crno, ispod cijene mogu kupiti barke i alati, i to stoga što ribari gledaju kako se, ako treba, povući što bezbolnije i uz manje gubitke.

Ribari naglašavaju da ne ispunjavaju uvjete za državne potpore i da je nepravedno što je "preko noći" ukinut program kapitalnih ulaganja, zbog čega je dio njih doveden do bankrota i ovrha, a pitaju se može li povećana ribarska flota uopće opstati.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr