• hr
  • en
  • de
  • it

21.02.2011. Nacionalni parkovi i parkovi prirode spremni za turističku sezonu

Pravo prirodno bogatstvo Hrvatske sadržano je u 8 nacionalnih parkova (NP) - Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak i Sjeverni Velebit, u 12 parkova prirode (PP) - Biokovo, Kopački rit, Lonjsko polje, Medvednica, Papuk, Telašćica, Velebit, Vransko jezero, Učka, Žumberak, Samoborsko gorje i Lastovsko otočje te u brojnim drugim zaštićenim područjima Hrvatske.
Samo u prošloj godini nacionalne je parkove posjetilo blizu dva milijuna posjetitelja, od čega ih je polovica bila u najvećem, a po mnogima i najatraktivnijem, parku - Plitvičkim jezerima, čija se Uprava u ovoj godini nada još boljem posjetu. Uprava je lani ostvarila 50 milijuna kuna dobiti, a većinu novca ulažu u zaštitu i razvoj infrastrukture.
Po posjećenosti slijedi NP Krka, koji je lani posjetilo 668.027 posjetitelja, što je sedam posto više od prethodne godine. Standardno su najbrojniji gosti iz Njemačke, potom slijede gosti iz Poljske, dok treće mjesto drže Hrvati. Ravnatelj Željko Bulat ističe da bilježe sve veći broj posjeta s novih turističkih tržišta - iz Japana, Koreje i Tajlanda. I ove će se godine nastaviti s rasterećenjem najposjećenijeg dijela parka - Skradinskog buka i goste usmjeravati prema uzvodnim točkama parka - Roškom slapu, manastiru Arhanđelovac, utvrdama Nečven i Trošenj, arheološkom lokalitetu i zbirci Burnum. Uređuju se staze i vidikovac kod slapa Manojlovac, koji je dosad gotovo nepoznat široj javnosti. »Uređujemo stazu do Bilušića buka, dovršavamo radove na novoj recepciji u Kistanjama, završavamo projekt ispostave u Drnišu, a napravili smo i prve korake na otvaranju receptivno-informativnog punkta Laškovica. U niz zanimljivih projekata ove godine planiramo potrošiti 10 milijuna kuna«, kaže Bulat.
Zahuktali su se radovi na pripremi sezone i u NP-u Kornati. Ravnatelj Neven Baus otkriva da će posjetiteljima na raspolaganju biti nova poučna staza na otoku Vela Panitula. Info-stup postavit će se na otoku Levrnaka, a posjetitelje će upozoravati na pravila ponašanja u području parka. Na četiri lokacije u parku uredit će se pristani i platoi za smještaj spremnika za otpad. U centru Murtera otvorit će se info-punkt.
Baus se nada većem broju posjetitelja u ovoj godini. Lani su prodali 12.374 individualnih ulaznica, još 645 ulaznica za ronjenje, a imali su i 599 grupnih ulazaka, odnosno posjeta izletničkih brodova. Dok su individualni i ronilački posjeti u porastu 10 posto, izletnički turizam bio je na razini prethodne godine. Najbrojniji gosti bili su Njemci i Austrijanci, a u kolovozu tradicionalno Talijani. Gosti su parku donijeli zaradu od 3,5 milijuna kuna. Od toga će se u zaštitu, održavanje i promicanje utrošiti 1,5 milijuna kuna. Cijene ulaznica neće mijenjati, a na snazi ostaje i isti model naplate.
Za nadolazeću turističku sezonu pripremaju se i u NP Brijuni. Vesna Danko Klunić kaže da se upravo uređuju smještajni kapaciteti, nadopunjuje se inventar i uređuje okoliš objekata. Za obnovu hotela Istra je već pripremljena sva dokumentacija, a javni natječaji su u tijeku. Na jesen počinje obnova 30 hotelskih soba. Ove godine se očekuje i donošenje Plana upravljanja za NP Brijuni sa smjerniccama razvoja za idućih 10 godina. NP Brijune lani je posjetilo 145.000 posjetitelja, a uplovilo je 2268 brodova. U ovoj godini očekuju 162.000 ulaza i 2450 plovila te više od 30.000 noćenja, dok ih je lani bilo blizu 29.000 noćenja. Živo je i u NP-u Paklenica, koji je lani obišlo 112.000 posjetitelja. Više od 80 posto posjeta ostvarili su inozemni gosti, najviše oni iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke. Intenzivno se radilo na uređenju staza, a i dalje se radi na uređenju bunkera iz Drugog svjetskog rata u kojem će se urediti Muzej Velebita. Kako saznajemo od ravnateljice Josipe Marasović, najkasnije za tri godine muzej će se otvoriti za javnost, a dosad je u radove investirano oko 15 milijuna kuna.
Ivan Tomljenović, ravnatelj NP-a Sjeverni Velebit, kaže da je to najveći park u Hrvatskoj jer zauzima čak 45 posto površina svih nacionalnih i parkova prirode, pa je na 200.000 hektara površine teško kontrolirati sve ulaze. Službenih posjeta lani je bilo 37.000, a od ulaznica i koncesija 'ubrano' je 350.000 kuna. Značajan dio novca potrebnih za uređenje Premužićeve staze i staru školu u Baškim Oštarijama u kojoj planiraju otvoriti prezentacijsko-informativni centar u parku očekuju od EU-ovih pretpristupnih fondova.
Na uređenju protupožarnih puteva i ove su godine angažirani u PP-u prirode Telašćica. Ravnatelj Božidar Puhov najavljuje novu turističku signalizaciju, uređenje pješačkih staza, postavljanje info-tabli i oznaka za rijetke biljne vrste. Označit će se i strmac na Dugom otoku i pripremiti prilazi vidikovcima za invalidne osobe. Prekontrolirat će se sigurnost stotinjak plutajućih sidrenih bova, kako bi nautičare dočekale spremne i sigurne. Prošlogodišnji posjet 98.000 posjetitelja bio bi i veći da jedno vrijeme nije bio zatvoren za promet prolaz Mali ždrijelac.
Ivica Prtenjača, ravnatelj PP-a Vransko jezero, najavljuje da će ovogodišnje goste dočekati s dvije nove promatračnice. »S obzirom na to da značajan dio parka čini ornitološki rezervat, već imamo ugovorene posjete gostiju koji će doći promatrati ptice. Tu su i nove poučne staze. U 2010. imali smo 59.000 posjeta, što je 18 posto više nego u 2009. Od prošle godine imamo novi posjetiteljski centar, što je rezultiralo i boljim posjetom, čemu je pridonio i veći broj turista na području oko Biograda. To je područje, naime, sve prepoznatljivije kao vrsna turistička destinacija. Od ukupnog broja posjeta, polovica su domaći gosti. Cijena od simboličnih 20 kuna očito je primamljiva«, kaže Prtenjača.
S novim prospektom, tablama i novim modelom posjećivanja svoje goste dočekuju u Parku prirode Biokovo. Tu je i novi info-centar, obnovljeni botanički vrt, uređene staze... Lani je to područje posjetilo oko 45.000 posjetitelja, saznajemo od ravnatelja ustanove Ante Cvitanovića.

Izvor: www.vjesnik.hr