• hr
  • en
  • de
  • it

21.02.2011. Impresivno porinuće kruna uspješne suradnje

Posebno svečano bilo je na subotnjem porinuću broda "Grande Costa D'Avorio" u brodogradilištu Uljanik, barem za rukovodstvo brodogradilišta i njihove poslovne partnere iz Grimaldi grupe, za koju je i izgrađen impresivan brod za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera, dužine 210 metara. Riječ je, barem zasad, o posljednjem brodu koji je Grimaldi grupa naručila od pulskog brodogradilišta, a koji bi trebao biti isporučen u lipnju.

- Naša suradnja traje punih 11 godina. U tom smo periodu za Grimaldi grupu izgradili 18 brodova koji ukupno mogu prevesti gotovo 77 tisuća automobila te devet i pol tisuća kontejnera. Za ovaj su posao naši radnici utrošili više od 12 milijuna radnih sati, kazao je Silvan Kranjc, član Uprave Uljanik Brodogradilišta.
- Čast nam je što je Grimaldi grupa upravo Uljaniku povjerila svoj novac, poslovne ambicije, pa i ugled. Činili smo sve što je bilo moguće da im brodove vrhunske kvalitete predamo na vrijeme. Vjerujemo da smo izgradili dobre temelje za buduće zajedničke projekte, kazao je Kranjc, čestitavši uljanikovcima na još jednom radnom uspjehu.

Gianluca Grimaldi, direktor i suvlasnik Grimaldi grupe, dao je naslutiti da bi se suradnja s Uljanikom u budućnosti mogla nastaviti.
- Brod "Grande Costa D'Avorio" privodi kraju desetogodišnji program naše suradnje s Uljanikom. No, nadamo se da će se ta poslovna suradnja, kao i prijateljstvo s brodogradilištem nastaviti, kazao je Grimaldi, prisjetivši se da je toj kompaniji Uljanik prvi brod "Grande Italia" isporučio u listopadu 2001.
Otkrio je da će jučer porinut brod ploviti između sjeverne Europe i Afrike te da će zbog njegove velike brzine od maksimalno 22 čvora trajanje tog puta skratiti s trenutnih deset na osam dana.
Brod "Grande Costa D'Avorio" će pokretati motor snage 19.040 kilovata, najsnažniji koji je Uljanik Strojogradnja dosad napravila. Na njegovih dvanaest paluba, od čega su dvije prilagodljive, moći će se istodobno prevoziti oko 3.890 automobila i 1.360 kontejnera.
Taj je impozantan brod impresionirao i 500-tinjak građana koji su se okupili ne bi li ga s navoza ispratili u more. Njegova visina od 21,5 bila je posebno očaravajuća za djecu koja su bila puna dojmova nakon porinuća. Jedna je djevojčica, koja tek što je progovorila, pojasnila svom ocu: "Strašno velik brod".
Druga je, pak, bila oduševljena bocom koja se razbija o brod prije porinuća. Upitala je stariju pratnju zbog čega je boca bila puna i zašto nisu razbili praznu. Odgovor nije dobila.

Radnicima zanimljiva i kuma
Nisam baš prisustvovao porinućima, iako radim 42 godine u Uljaniku. Obično sam ih gledao iz Arsenala. Ovo je stvarno impresivan brod. Među najvećim porinutim u jednom dijelu. Vidio sam i veće, ali su bili porinuti u dva dijela, kazao nam je Aldo Roce, koji je u "civilu" pratio porinuće. Pitali smo ga, kao iskusnog brodograditelja, da jednom zauvijek otkloni nagađanja mnogih građana koji prisustvuju porinućima o tome može li brod potonuti kad s navoza krene u more. - Nema šanse. To je kao kad bačvu bacite u more. Ona pliva, pojasnio je Roce.
U gomili smo pronašli Veljka Bocu, radnika kojem osmijeh nije silazio s lica. Mislili smo da je posrijedi oduševljenje zbog uspješno obavljenog posla. Pitali smo ga za dojmove. - Uvijek jedno te isto. Zanimljivo je samo onima koji dođu prvi put vidjeti porinuće. U Uljaniku sam od 1983. pa sami izračunajte koliko je to porinuća. To mi je već rutina. Ponekad čak niti ne gledam kad brod ide u more. Već znamo napamet i tekst koji se čita prije porinuća. Najviše volimo doći da vidimo kumu broda, kroz smijeh nam je otkrio radničke pikanterije.

Izvor: www.glasistre.hr