• hr
  • en
  • de
  • it

20.12.2010. Policija spasila ribara od smrzavanja

Cijelu noć s petka na subotu 77-godišnji Milivoj Radulić gimnasticirao je i trčao oko svjetionika na otočiću Mala sestrica kako se ne bi smrznuo. U lovu na lignje iznenadilo ga je strašno nevrijeme i gust snijeg, koji su mu svakodnevnu rutinu pretvorili u dramatičnu noć.
Milivoj je sa svojom malom otvorenom pasarom izišao na more po lijepom vremenu i bez vjetra, nakon 15 sati, a kad se nije vratio do 18 sati navečer, u potragu je krenuo njegov nećak Željko Radulić. Ubrzo se Željko javio Milivojevoj sestri Rosandi i rekao da se od snijega ne vidi prst pred nosom, da Milivoja nije našao, te da se i on izgubio i da ne zna gdje se trenutačno nalazi.
- Odmah sam nazvala policiju i ispričala im što se događa, i oni su zaista odmah krenuli u potragu. Dala sam policiji Željkov broj mobitela, čuli su se s njim, ali ni oni ga nisu mogli pronaći. Nisu vidjeli ni Milivoja ni njegov brod. Na kraju su policajci ipak pronašli Željka i oko ponoći su ga dopratili u Rivanj - kazuje Rosanda Radulić.
Potraga je zbog velikih valova i loše vidljivosti prekinuta i nastavljena u subotu ujutro. Nešto prije osam sati, policajci su sa svojeg broda "Donat" vidjeli 77-godišnjeg ribara, ali nisu mogli pristati uz Malu sestricu pa je po Milivoja morao otići manji brod nekog od mještana Rivnja.
- Ispričao mi je da je nevrijeme počelo iznenada pa se htio skloniti na Maloj sestrici, ali njegov je brod, u pokušaju da pristane uz rivu, udario u obalu i potonuo, a on je do pasa upao u more, te mu je ispala i lampadina. Na Maloj sestrici je bivši svjetionik, ali nije imao snage provaliti u tu kućicu da se zaštiti od snijega i hladnoće, pa je onako promrzao cijelu noć hodao, trčao i gimnasticirao kako se ne bi smrznuo - ispričala je Rosanda veoma dramatičnu bratovu priču.
Na koncu, 77-godišnji Milivoj Radulić dopraćen je na Rivanj. Mokar i promrzao sretno se dočepao svojega doma, te je popio dva decilitra crnog vina i mrtav umoran zaspao.

Čuo je brodove, ali ih zbog jakog vjetra nije mogao dozvati
Svakako je najdramatičniji trenutak u toj potrazi za nestalim ribarom Milivojem bilo to što je on s Male sestrice čuo brodove i svojeg nećaka Željka i zadarske policije, ali ih zbog jakog vjetra nije uspio dozvati.
- U džepu su mu bile šibice i upaljač, ali bili su mokri i beskorisni, a svjetiljka mu je pala u more kad mu se brod nasukao - kaže Rosanda Radulić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr