• hr
  • en
  • de
  • it

20.10.2010. Brijuni: Novi brod najava velikih investicija

"Veli Brijun" u utorak je svečano pušten u plovidbu. Riječ je o novom brodu u floti Nacionalnog parka (NP) Brijuni koji će prevoziti putnike na relaciji Fažana - Veli Brijun - Fažana. No, 16 milijuna u svakom pogledu vrijedan ljepotan neće služiti isključivo za prijevoz posjetitelja na Brijune.
Naime, ravnatelj NP-a Eduard Kolić najavljuje da bi već ovog vikenda novi brod mogao povesti prve goste na kružnu vožnju po brijunskom akvatoriju.
"Novim brodom ćemo osigurati kvalitetniju i sigurniju plovidbu, a i smatramo da ćemo njime povećati kvalitetu ponude. Naime, radit ćemo kružne vožnje brijunskim akvatorijem i organizirati evente na brodu", najavio je Kolić.
Istaknuo je da će brodom "Veli Brijun", čiji je maksimalni kapacitet 400 putnika, biti osigurana i veća protočnost posjetitelja. Stari brod "Perojka" mogao je, naime, primiti do 180 ljudi.
Suvremeni brod samo je jedna od investicija koje planiraju realizirati u parku ne bi li obogatili ponudu.
"Novi brod je tek početak naših investicijskih ciklusa. Valja napomenuti da smo prije godinu dana počeli s uređenjem kuhinjskog kompleksa hotela Neptun, te obnovom vile Lovorke. Iduće godine namjeravamo obnoviti smještajne kapaciteta hotela Istra i vjerojatno urediti još dvije vile.
Sva ta uređenja uglavnom će biti financirana iz vlastitih sredstava. Poslovni rezultati u posljednje tri godine su izuzetno dobri, a likvidnost firme sve bolja", istaknuo je Kolić.
Izgradnju broda "Veli Brijun" je, naime, financirao NP s pet milijuna kuna. Za preostalih 11 milijuna dobiven je kredit kod HBOR-a, s kamatom od dva posto uz dvije godine počeka i petogodišnjim rokom otplate.
"To je samo dokaz da vlastitim resursima možemo sami ostvariti ciljeve i Brijune dići na daleko viši nivo", kazao je Kolić.
Na svečanosti puštanja u plovidbu novog broda NP-a (doduše, ne doslovno, budući da će još neko vrijeme putnike na Brijune prevoziti "Perojka"), prisustvovao je i Roko Vuletić, direktor prodaje u NCP-u Remontnom brodogradilištu Šibenik, koje je izgradilo "Veli Brijun".
Napomenuo je da je njihovo brodogradilište dokazalo da se može isključivo hrvatskim resursima izgraditi tako kvalitetan i lijep brod.
"Svi naši radnici, njih 280, ponosni su na ovaj projekt. On pokazuje i da brodogradnja u Hrvatskoj ima budućnost, na što trebaju obratiti pažnju i oni koji će sutra donositi odluke o njenoj budućnosti", kazao je Vuletić.

Velika jahta
Jednotrupni brod "Veli Brijun" dugačak je 30 metara, a pokreću ga dva Isuzu motora jačine po 250 kW. Ima dvije palube - jedna sunčana. Uz maksimalni kapacitet od 398 putnika, za sjedenje je rezervirano 295 mjesta. Kako po vanjskom izgledu, ali i luksuzno uređenoj unutrašnjosti, "Veli Brijun" djeluje prije kao megajahta nego izletnički brod. Inače, svi dijelovi broda izrađeni su u Remontnom brodogradilištu Šibenik.

"Perojka" ostaje duša Brijuna
Kolića smo upitali znači li početak plovidbe novog broda da Perojku, koja je četiri desetljeća prevozila posjetitelje na Brijune i postala na neki način zaštitni znak parka, šalju u mirovinu. "'Perojka" ne odlazi u penziju. Planiramo je preurediti i koristiti je kao dušu Brijuna, jer ona je ovdje ipak odslužila 40-ak godina, napomenuo je Kolić.

Izvor: www.glasistre.hr