• hr
  • en
  • de
  • it

20.09.2010. Ribari spasili talijanske jedriličare

Ribar Danilo Latin spasio je u subotu oko 11 sati sjeverno od rta Savudrija ribarskim brodom "Bambucha", inače u vlasništvu njegova sina, devetero talijanskih brodolomaca, odnosno sedam muškaraca i dvije žene koji su jedrili talijanskom jedrilicom "Marinariello" dugom dvanaest metara.
Jedrilica je doživjela je havariju tijekom regate koja je počela u petak u 22.30 sati na relaciji Trst - Sveti Ivan na Pučini - Trst, u organizaciji Yacht Club Adriatica iz Trsta. Jedrilici na kojoj su bili nesretni Talijani otkinula se kobilica te se prevrnula.
Kako navode iz Ministarstva pomorstva, nitko od sudionika regate nije reagirao, već je akciju spašavanja samostalno vodio ribar Latin, koji je u vrijeme havarije ribario.
Latin i članovi njegove posade Vedran Žudić i Moreno Vidonis Talijane su iz uzburkanog mora spasili uz pomoć konopa. Poziv u pomoć Latin je emitirao preko Rijeka Radija i javio Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru, a u akciji su još sudjelovali Županijski centar 112 iz Pazina, Lučka kapetanija Pula - ispostava Umag i Pomorska policija.
U telefonskom razgovoru u subotu navečer Latin nam je rekao da su se njegova posada i on upravo vratili iz potrage za ostacima jedrilice.
- Pokušali smo pronaći jedrilicu, no 95 posto sam siguran da je potonula. Sve se dogodilo na oko 1,5 milja izvan Savudrije. Ribarili smo kada sam primijetio da je nekoliko jedrilica prošlo u našoj blizini. Tada sam uočio prevrnutu jedrilicu i ljude na njoj. Odmah smo osposobili brod i krenuli u pomoć.
Bura je puhala oko 60 do 80 kilometara na sat, a more je bilo preko tri. Javio sam Rijeka Radiju da nas Hitna pomoć dočeka na kopnu. Nakon toga brodolomce sam doveo kod sebe kući. Tamo su se otuširali, presvukli i okrijepili. Dogovorio sam im fotografiranje za privremene putne isprave kako bi se mogli vratiti u Italiju, rekao nam je Latin.
Latin je brodolomce potom odveo u talijanski konzulat u Buje.
- U ovom slučaju nitko nije mogao intervenirati osim nas. Hrvatska ima velik nedostatak u slučaju intervencija na moru. Ove sam godine samo ja spasio 11 života na moru, moj kolega šest, a drugi kolega spasio je dijete s gorućeg glisera. Upitno je bi li ti ljudi danas bili živi da ih ribari nisu spasili, zaključio je Latin.

Izvor: www.glasistre.hr