• hr
  • en
  • de
  • it

20.04.2011. Gužva u Krničkom portu

Neki od korisnika vezova u Krničkom Portu požalili su nam se da je na jedan od molova nedavno, i to netom prije nego li je Lučka uprava Pula evidentirala i počela naplaćivati vezove, privezana barka koja je doslovno ugurana između njihovih te ih je na koncu i oštetila. Prema njihovim riječima, vez na molu udaljen je tek metar od susjednog, a preblizu je postavljen i vez u moru s krmene strane brodica.

- Nemamo ništa protiv da je ta brodica vezana u Krničkoj luci, nego smo ljuti zbog toga što je ona, očito uz nečiji blagoslov, ovdje doslovce ugurana. Ljuti nas i to što je oštetila naše brodice. Ne vjerujemo da bi u bilo kojoj uređenoj lučici, a pogotovo u onima u kojima se vez naplaćuje, između dvije brodice bila ugurana treća, i to na manje od metra udaljenosti. Moja brodica ima bokobrane, no ova koja je do nje ugurana je puno viša i potrgala mi je nosače bokobrana te oštetila plastiku, rekao nam je jedan od vlasnika brodica u Krničkoj luci.

Ističe da se više puta obraćao pulskoj Lučkoj upravi i kapetaniji, no zasad bez rezultata. Tvrdi da je djelatnik Lučke uprave samo "bacio oko" s prilaznog puta do spornog mola i veza te da se uopće nije spuštao na mol da bi utvrdio pravo stanje.

- Ove smo molove mi korisnici prije više godina sami napravili u nadi da će se jednog dana u luci napraviti red. Možda će se netko sjetiti nešto poduzeti kada nam brodovi potonu. Pitam se tko će onda odgovarati i platiti štetu, kaže korisnik veza.

Zoran Peruško, glasnogovornik pulske Lučke uprave, kazao nam je da je prilikom preuzimanja komunalne luke Krnica prvi zadatak bio da se s korisnicima luke, osim sa stranim državljanima, potpiše godišnji ugovor o stalnom vezu.

- Odredbama ugovora koji su sklopljeni sa svakim korisnikom ponaosob jasno je dano do znanja da je vlasnik plovila dužan zaštititi svoje plovilo na način da ne oštećuje druga plovila. Prilikom obilaska lučice vidljivo je da 80 posto korisnika ne čini ono na što su ugovorom obvezani, a kada se dogodi eventualna šteta ili slično, od Lučke uprave Pula očekuju sanaciju.

Na to Lučku upravu ne obvezuje niti jedna odredba ugovora. Jasno nam je da će ovih problema u luci Krnica, ali i drugim komunalnim lukama biti i dalje, barem dok se na kvalitetan način ne sanira trenutno stanje u komunalnim lučicama, posebice lučicama Valbandon i Krnica, rekao nam je Peruško.

Prema njegovim riječima, Lučka uprava Pula je nedavno s tvrtkom Urbis 72 sklopila ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju sportske lučice Krnički porat.

- Projektom će biti predviđena izgradnja obalnog zida od operativne obale prema istezalištu, dok će se na istočnoj strani luke Krnica pontonima riješiti problem s vezovima. Kada sve navedeno bude okončano, što će sigurno potrajati nekoliko godina, moći ćemo reći da smo uspješno sanirali lučicu na zadovoljstvo nas i svih korisnika. Dotad ćemo svi morati imati malo više strpljenja, istaknuo je Peruško.

Iz Ministarstva mora odgovaraju da je odlukom Županijskog poglavarstva Istarske županije o osnivanju Lučke uprave Pula od 9. prosinca 1997. godine utvrđeno lučko područje kojim ona upravlja, a dio tog područja je i luka Krnica.

Izvor: www.glasistre.hr