• hr
  • en
  • de
  • it

20.03.2010. Split: premijerka Kosor porinula novi brod

Premijerka Jadranka Kosor porinula je jučer u Brodosplitu novosagrađeni brod namjenjen državnom brodaru Jadroliniji, te u kratkom govoru istaknula kako će Vlada učiniti sve za opstanak proizvodnje u splitskom brodogradilištu.
Vlada će zajedno s Upravom i vašim sindikalnim predstavnicima učiniti sve za opstanak proizvodnje u Brodosplitu, kazala je okupljenim radnicima premijerka Kosor. Pritom je naglasila kako je u novi brod za potrebe Jadrolinije "ugrađena hrvatska pamet i pamet hrvatskih radnika i škverana".
Novosagrađeni brod može primiti 1200 putnika i 138 automobila.
Direktor tvornice Specijalnih objekata u splitskom brodogradilištu Damir Arapović napomenuo je kako je taj brod dio projekta obnove tzv. "bijele flote" za potrebe domaćih brodara, koji potpomaže Vlada.
Predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar istaknuo je kako je to osmi brod za potrebe Jadrolinije čiju je izgradnju pomogla Vlada. Četiri broda su izgrađena u splitskom a četiri u kraljevičkom brodogradilištu.
Lončar je najavio da Jadrolinija u idućem petogodišnjem planu namjerava uzimati zajmove za izgradnju novih brodova u domaćim brodogradilištima. Jadrolinija na godinu preveze blizu deset milijuna putnika, kazao je.
Ceremoniji porinuća broda prethodio je susret premijerke Kosor i ministara Ivana Šukera, Božidara Kalmete i Đure Popijača te predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedrana Duvnjaka s predstavnicima Uprave Brodosplita i predstavnicima sindikata te tvrtke.
Kosor je novinarima izjavila kako su predstavnici Uprave i sindikata Brodosplita prihvatili prijedlog da se "od ovog trenutka počne raditi na mogućem planu B" u splitskom brodogradilištu, ako ne uspije drugi krug privatizacije.
Pritom je izrazila uvjerenje da će drugi krug privatizacije uspjeti, ali se razgovaralo i o tome što će se učiniti 20. travnja, ako i drugi krug završi neuspjehom. "Vlade će učiniti sve da se ovdje nastavi prizvodnja ako privatizacija ne bi uspjela", ustvrdila je Kosor.
Na novinarski upit što znači "proizvodnja u realnim okvirima" Kosor je kazala kako "to znači upravo ono što je rekla".
Na pitanje kako komentira prijedlog da se u splitskom brodogradilištu grade brodovi "za sebe" čime bi Brodosplit postao i brodar, kazala je da se danas razgovaralo "o svim mogućnostima" te je najavila nastavak razgovora o konkretnim prijedlozima.
Na upit je li hrvatska vlada pod pritiskom Bruxellesa zbog privatizacije brodogradilišta Kosor je odgovorila da "nitko nas ništa ne pritišće" i dometnula kako je strateški i povijesni cilj završetak pregovora ove godine za ulazak Hrvatske u EU.
"U tom smislu radimo puno. Svakako u tom kontekstu treba gledati i na ovaj projekt vezan uz hrvatska brodogradilišta", kazala je Kosor.
Dodala je kako će se plan B, poput ovoga za splitsko brodogradilište, u slučaju neuspjeha privatizacije raditi i za sva druga brodogradilišta.

Izvor: www.mmpi.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top