• hr
  • en
  • de
  • it

20.01.2011. Do Starog Grada plove sat dulje - počeo prosvjed građana

Čašu strpljenja stanovnika otoka Hvara prelila je zamjena feribota "Petar Hektorović", koji je s linije 635 Split - Stari Grad preusmjeren na prugu za otok Vis, trajektom "Bol" koji do Staroga Grada vozi čitav sat dulje.
Na to su također reagirali gradonačelnica Đurđica Plančić i predsjednik Gradskog vijeća Staroga Grada Marijo Lušić Bulić, koji su se jučer promptno obratili i "Jadroliniji" Rijeka, odnosno voditelju III. plovnog područja Branku Belaku, a ako se situacija ne promijeni, za danas najavljuju blokadu starogradske trajektne luke.

"U ime nezadovoljnih građana Staroga Grada i drugih naselja s područja srednjeg dijela otoka Hvara, oštro prosvjedujemo i protivimo se daljnjem zadržavanju trajekta ‘Bol' na liniji Split - Stari Grad, koji vozi gotovo tri sata, što putovanje čini neodgovarajućim, neudobnim i predugim", stoji u dopisu kojim se traži zamjena plovila, jer je koordinator tzv. Splitskog plovnog područja Ante Mrvica prethodno izvijestio da "Jadrolinija" do kraja tjedna, a možda i dulje, u alternativi nema drugo plovilo koje bi zamijenilo trajekt "Bol".
Gradonačelnica i predsjednik Gradskog vijeća stoje na stajalištu da takvu vrstu "opravdanja" ne mogu prihvatiti, te zahtijevaju da se hitno nađe adekvatna zamjena. U protivnom najavljuju veliki prosvjed građana, uz uskratu pružanja usluga priveza i odveza trajekata u starogradskoj luci, počevši od srijede.

O tome su također obavijestili koordinatora Mrvicu, kap. Ivana Franičevića, ravnatelja Agencije za obalni linijski pomorski promet, te Antu Sanadera, župana Splitsko-dalmatinske županije.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr