• hr
  • en
  • de
  • it

19.08.2010. Povratak nakon četiri mjeseca agonije na brodu

Nakon više od četiri mjeseca golgote na brodu »Swift Split« u Gabonu, jučer se u Zadar vratio 47-godišnji vođa palube Nenad Komparić. Komparić je zajedno sa ostalih 24 člana posade, od kojih su sedmorica Hrvati, svo vrijeme proveo na blokiranom brodu u kvaru, na sidrištu ispred luke Owendo, bez plaće, a u posljednje vrijeme i bez hrane. Na brodu je, kaže Komparić, ostao dio posade među kojima je i treći časnik stroja, Ukrajinac, koji se nalazi u kritičnom stanju.
- Izvukao sam se jedva jedvice, a tom sam čovjeku sve oprostio kad sam vidio svoju suprugu. Sutra bi trebali doći i treći časnik Marić i kuhar Luketić. Hoće li se uspjeti što učiniti za ove na brodu ja to neznam jer tom čovjeku više ne vjerujem, drhtavim glasom uzbuđeno je govorio je Nenad Komparić nakon dirljivog susreta sa svojom suprugom.
»Taj čovjek« za Komparića je Ratko Božić, vlasnik Split Ship Managementa, inače predsjednik Udruge pomorskih menadžera koji se bave ukrcavanjem pomoraca na brodove. Božiću, prema podacima Sindikata pomoraca Hrvatske, slučaj »Swift Split« nije prvi put da je izigrao hrvatske pomorce. Sindikat ga je često prozivao u medijima zbog višemjesečnih neisplata plaća pomorcima, koje je Božić uglavnom pokušavao opravdati aktualnom recesijom.
Iako najavljivana, smjena Ratka Božića s predsjedničkog mjesta na nedavnom sastanku upravnog odbora Udruge u Zadru ipak se nije dogodila. Udruga je, službeno, detaljno analizirala »nezadovoljstvo« ministarstva te utvrdila da zamjerke nisu tako »teške« da bi se Božiću oduzela dozvola za rad. Ratku Božiću su ostavljena tri mjeseca da zakrpa rupe, nakon čega će udruga ponovno analizirati njegov slučaj. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture također mu je, nakon nedavne inspekcije, izdalo tek opomenu oduzimanja dozvole za rad, ako u roku od tri mjeseca ne ispravi uočene nedostatke. Takva je odluka, podsjećamo, izazvala oštru reakciju Sindikata pomoraca Hrvatske odakle je poručeno da se time SSM-u omogućava da i dalje krši propise i zakone, ugrožavajući standarde plovidbe, a time i živote pomoraca koje ukrcava na nesigurne i loše održavane brodove.
- Pitam i ja sad ministarstvo što su napravili? Za koga je ova Hrvatska i hoće li i meni ministarstvo platiti porez, a samo sam četiri mjeseca bio na brodu. Ako idemo u kriminal, a onda Bože moj... Poručio bih tom čovjeku da se »mola« ovog posla jer on sa pomorstvom nema veze, optuživao je Božića i dalje Nenad Komparić.
Njegova supruga Julijana rekla nam je da Komparić nije bio u štrajku, već časnici na brodu. Također, pomagao je u popravku stroja nakon što je od Monrovie do ispred luke Owendo u Gabonu na brodu izbilo 13 požara.
Situacija je postala neodrživa kad su prestali raditi generatori za struju i kad se pokvarila hrana. Posljednjih dana Julijana Komparić sa suprugom je komunicirala preko nekakve afričke mobitel kartice i PC-a.
- Tu situaciju s tri mjeseca popravnog što ga je ministarstvo dalo Božiću, ja zaista ne razumijem. Kako je s onim obiteljima koje nemaju tri mjeseca za preživljavanje. Agentu koji je trebao brinuti o njima, Božić također duguje mnogo novca te ovaj uopće nije vodio brigu o posadi. Nitko od njih nije rekao da neće raditi, ali smo morali alarmirati medije i poznanstva kako bi pomogli tim ljudima koji nisu imali osnovne uvjete za život. Kad smo izašli u medije, moj muž je već bio tri dana bez hrane i vode, rekla je Julijana Komparić. Zbog prevelikog uzbuđenja i stresa, Komparić nije niti u najosnovnijim crtama, mogao opisati što mu se sve događalo na zapadnoj obali Afrike. Sve što bi rekao, kaže izigrani hrvatski pomorac, pretvorilo bi se u bijes i srdžbu koja bi mu pomutila sreću ponovnog susreta sa svojim najvoljenijima.

Još dvojica pomoraca dolazi kući
Prema informacijama Sindikata pomoraca postoji mogućnost da još dvojica hrvatskih pomoraca sa »Swift Splita« danas krenu kućama. Njima su, prema tvrdnjama SSM-a, isplaćene zaostale plaće, no u Sindikatu kažu kako pomorci potvrde o isplati još nisu dobili pa nije sigurno da će napustiti brod. Sam Božić je najavio da će do kraja ovog tjedna svi hrvatski pomorci na »Swift Splitu« biti isplaćeni te dobiti smjenu na brodu. Protiv njegove tvrtke SSM Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture nedavno je, zbog više nedostataka utvrđenih inspekcijom, pokrenulo prekršajni postupak pri nadležnoj Lučkoj kapetaniji. Sindikat pomoraca će, kako je najavljeno, na sastanku u Rijeci, 25. kolovoza ove godine, od Međunarodnog odbora poslodavaca u pomorstvu (IMEC-a) zatražiti izbacivanje SSM-a iz članstva u toj organizaciji.

Izvor: www.novilist.hr

Gladni su? Pa svaki im tjedan šaljemo 2000 dolara u kešu...

Nakon što su neimenovani članovi obitelji posade "Swift Split", broda kojim upravlja "Split Ship Management", na stranicama naših dnevnih novina optužili vlasnika tvrtke Ratka Božića kako je odgovoran za nesnošljive uvjete života na brodu, točnije za neisplatu plaća, nedostatak pitke vode i hrane, uspjeli smo za komentar dobiti i prozvanog Božića.
- Doista ne znam o čemu se radi i iz čijih bolesnih umova dolaze takve konstatacije. Možda je u pitanju kakva nezadovoljna supruga nekog pomorca - prve su riječi vlasnika SSM-a. - Životi članova posade broda ni na koji način nisu ugroženi.
Na brodu apsolutno ima dovoljno vode za piće, pranje i sve ostale potrebe. Svaki tjedan u gotovini posadi dajemo dvije tisuće dolara za kupnju hrane i svih potrebnih namirnica. Sve plaće do zadnjeg dana boravka na brodu su isplaćene, a točno 19. kolovoza slijedi iskrcaj tereta - kaže Božić. 
Anonimne optužbe usmjerene prema čelniku SSM-a, podsjetimo, kažu kako posadi nije osiguran iskrcaj te kako je teretni brod, usidren ispred afričke luke Owendo u Gabonu, u jako lošem tehničkom stanju.
- Svakom članu posade omogućen je iskrcaj ili ukrcaj na brod, sukladno željama i smjenama. Riječ je o normalnom funkcioniranju broda. Činjenica da brod nije bio odmah privezan u luci nema veze s brodom ni sa SSM-om. Naime, u luci su se odvijali građevinski radovi i pristup vezu, jednostavno, nije bio moguć.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr