• hr
  • en
  • de
  • it

19.08.2010. Lučica puna jahti, a mještani strahuju od nestanaka struje

U slikovitom Trsteniku na poluotoku Pelješcu mještani ovih dana strepe od učestalih nestanaka električne energije zbog brojnih jedrenjaka koji se na kružnim putovanjima masovno sidre u lučici Trstenik. Na vezu za svoje potrebe koriste priključke na struju, te Trstenik skoro svake noći više sati ostaje bez energije.
- Dovodni je kabel za Trstenik postavljen prije 28 godina, kad je mjesto bilo malo i bez brojnih elektroaparata u kućama i apartmanima. Sada se sidri desetak jahti i brodova koji za bojlere, klima-uređaje i druge uređaje trebaju "jaču" struju te su prekidi elektronapajanja u kućama i apartmanima učestali. Vršno opterećenje je od 20 do 21.30 sati, po povratku s kupanja, pa su ispadanja naša svakodnevica.
"Strujna kriza" je kulminirala tijekom mjesne feste svetog Lovra, za koje se održao malonogometni turnir koji je pokvaren prisilnim zamračenjem - kaže predsjednik Mjesnog odbora Trstenik Branko Džajić i za "teror nautičara" kaže:
- Od njih nema koristi, tek šteta jer ne silaze na obalu i ne plaćaju boravišnu taksu, izbacuju fekalije u more, noću s plovila urlaju i ne daju ljudima spavati pa naši gosti ranije odlaze s odmora.
U MO Trstenik tvrde da su lučkog redara Mladena Tamburovića zamolili da "barem dok traje festa zamoli jahtaše da ugase velika trošila", ali im je on poručio da mu ne "dosađuju jer brodovima treba osigurati struju".
MO je šefu poslovnice Elektrojug Pijavičino Ivu Daničiću najavio da će lučici u subotu "dignuti struju". Tražili su i intervenciju Tomislava Jurjevića, načelnika općine Orebić, čije je komunalno društvo "Bilan" koncesionar lučice.
Dio mještana tvrdi kako je "Jurjević izgleda pritisnuo lučkog redara jer je plovilima od nedjelje reducirana isporuka struje". U Županijskoj lučkoj upravi, međutim, tvrde kako sve rade prema zakonu te da se struja ne može isključiti plovilima koja uredno plate:
Lučki redar Tamburović navodi kako struje nestaje jer je kabel malog promjera i da je u prošli petak samo jedan brod bio priključen, ali je struja nestajala dva puta:
- Osigurač od 80 ampera ne iskače na rivi, nego onaj od 125 ampera u mjestu, što znači da smo mi maksimalno reducirali opskrbu i stoga izgubili prihod te mještani nisu u pravu kad nas optužuju.
Direktor komunalnog poduzeća "Bilan" Milan Roso navodi da po ugovoru naplaćuju lučke pristojbe, struju, vodu i odvoz otpada.
- Priključni ormarić za struju je legalan i redovito plaćamo troškove, ali rješenje problema vidimo tek idućeg ljeta, kad će HEP Elektrojug postaviti oko 150 metara kvalitetnog kabela te novih iskakanja neće biti - naglašava Roso.

Problem su klime
Voditelj pogona "Elektrojug Pijavičino" Ivo Daničić ističe: "Kabel je star 28 godina te je nužan novi koji će prespojiti trafostanicu i ormariće za nautičare na rivi. Jahtaši uredno plaćaju i nekomu smetaju jer ne mogu noću spavati, dok ostali imaju korist i buka im ne smeta. Mještani se prepucavaju preko naših leđa, a osigurači ‘izgaraju' zbog brojnih klima-uređaja u Orebiću i širom Pelješca."

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr