• hr
  • en
  • de
  • it

19.04.2010. Pjenušac dozrijeva na dnu Novigradskog mora

Slovenski poduzetnik Ivan Simonič iz mjesta Semič, kod Novog Mesta, pokrenuo je u petak u Maslenici jedinstveni projekt u Dalmaciji: oko 800 boca svog vrhunskog šampanjca "Semiška penina" potopio je na dno Novigradskog mora gdje će, dozrijevajući, ostati najmanje šest mjeseci.
Na prošlogodišnjem sajmu Gastro u Splitu "Semiška penina" osvojila je titulu šampiona kvalitete, a kako je cilj ovogodišnjeg eksperimentalnog potapanja dobiti novi prepoznatljiv proizvod, pola pjenušca potopljeno je u staklenim bocama, a druga polovina u glinenim amforama koje bi, prema riječima proizvođača, u mineralima bogatom Novigradskome moru trebale dobiti jedinstvenu koraljnu dekoraciju.
- Boce ćemo u specijalnim čeličnim kavezima potopiti oko 300 metara od obale, na dubinu 25-30 metara, gdje je tijekom cijele godine temperatura konstantna i ne prelazi 12-13 stupnjeva Celzijevih. To su idealni uvjeti za dozrijevanje pjenušca, pogotovo u njegovoj drugoj fazi fermentacije. Osim toga, zbog strujanja mora, boce se uvijek lagano klate, što nije slučaj u klasičnom vinskom podrumu, tako da na koncu očekujemo vrhunske rezultate - rekao je Simonič okupljenim novinarima iz Slovenije i Hrvatske.
Za mjesto "potapanja" Simonič je izabrao Maslenicu u općini Jasenice zbog vikendice i prijateljskih odnosa s načelnikom općine Martinom Baričevićem, koji u inicijativi slovenskog poduzetnika vidi odličnu priliku za lokalni razvoj.
- Potopljeni će pjenušac nakon dozrijevanja dobiti zajedničko ime. Kako se nalazimo na samom ulazu u Novigradsko ždrilo, prijedlog je bio da se novi proizvod, po uzoru na morskog psa, zove "Ralje".
Dugoročno na mjestu stare industrijske luke želimo izgraditi restoran s kušaonicom u koji bi boce pjenušca stizale izravno iz podmorskih podruma - kazao je Baričević koji taj projekt, zajedno sa Simoničem, planira razvijati sredstvima iz europskih fondova.

IVICA NEVEŠćANIN 

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top