• hr
  • en
  • de
  • it

19.02.2011. Riječki karneval među pet najboljih izvan Brazila

Travel News Gazette obavio je popis najboljih svjetskih maskenbalskih priredbi i na njemu se među najboljima spominje naša zemlja. Zvončari dolaze iz različitih kvarnerskih regija i svaka skupina ima svoj poseban kostim i glazbeni izričaj.
No svi imaju istu ulogu - tjeraju zle duhove. Mještani ih dočekuju vinom dobrodošlice i okrjepom
Među zemljama u kojima se, izvan Brazila, održavaju najbolji karnevali našla se i Hrvatska, točnije karneval na Kvarneru. Taj je izbor napravio Travel News Gazette, a objavio Independent. Hrvatska je mediteranska zemlja s karnevalskom tradicijom.
Glavno mjesto zbivanja je na obalnom gradu, u Rijeci, koja je domaćin velikim uličnim zabavama, kostimima i paradi koja privlači mnogo ljudi, piše Independent. Dodaju da izvorni hrvatski običaji čine tu karnevalsku zabavu jedinstvenom, a najkarizmatičniji u cijeloj karnevalskoj povorci su zvončari. Odjeveni u kostime od janjeće vune i s golemim životinjskim maskama na licu zvone zvonima kojima su opasani duž procesijske rute koja ide od sela do sela. Zvončari dolaze iz različitih kvarnerskih regija i svaka skupina ima svoj poseban kostim i glazbeni izričaj. No svi imaju istu ulogu - tjeraju zle duhove. Mještani ih dočekuju vinom dobrodošlice i okrepom.
U izvještaju stoji da višednevni karneval u Hrvatskoj kulminira povorkom koja prolazi riječkim ulicama. Ta međunarodna povorka zna biti dulja od pet kilometara, s tisućama sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Svake je godine sve bolja i bolja, sve su raskošniji kostimi i dekoracije prijevoznih sredstava, a povorka privuče više od 100.000 posjetitelja.
Kvarnerski je karneval poznat i po raskošnoj dječjoj festivalskoj povorki koja će se ove godine održati 26. veljače dok će Međunarodna karnevalska povorka Kvarnerom proći 6. ožujka. Osim po zvončarima, Riječki je karneval poznat i po Meštru Toniju i Kraljici karnevala koja se odabire kao uvod u karnevalska zbivanja. Kraljicom karnevala postaje najšarmantnija od nominiranih pripadnica koja promovira karneval tijekom njegova trajanja, a ove je godine to Ines Martinić. Riječki se karneval ove godine održava 28. put.
Nakon što je 1994. maškarani spektakl pratilo 100.000 gledatelja i oko 4000 maski iz zemlje i inozemstva, Rijeka je godinu dana poslije primljena u punopravno članstvo Europske udruge karnevalskih gradova. Nije ni čudno što se Riječki karneval nakon toga potvrdio kao jedan od vodećih u Europi i takav status i dalje uvjerljivo drži. Organizatori napominju da posljednjih godina ima i do 150.000 posjetitelja, a u karnevalskoj povorci sudjeluje 10.000 sudionika. Službena maskota je od 1994. godine riječki morčić, a omiljeno je karnevalsko piće kuhano vino uz moto >Budi što želiš!<
Sunday Times je svojedobno Riječki karneval proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu. Iako mesopusna tradicija na Kvarneru datira još iz prapovijesti, prvi je Riječki karneval održan 1982. godine i tada su karnevalsku povorku činile samo tri maškarane grupe >Lako ćem<, >Pehinarski feštari< i >Halubajski zvončari<. Zvončarska tradicija Kvarnera uvelike je obilježila Riječki karneval. Zvončari su važan dio folklora i pokladni običaj koji se njeguje, a u mjesecima dok traje karneval, zvončarstvo postaje i stil života.
Osim Hrvatske među top karnevalske zemlje izvan Brazila uvrštene su i Malta, Sejšeli, Portugal i Bolivija. U izvještaju se navodi da, iako Brazil zadržava reputaciju najvećega karnevala na svijetu, i na nekim se drugim mjestima može dobro provesti prije nego što počne 40-dnevno razdoblje kršćanskog posta.
Mediteranski otok Malta je poznat po petodnevnom karnevalu ludih, otkačenih i živopisnih proslava s tradicijom koja postoji od 16. stoljeća. Mali otok Gozo, sjeverozapadno od Malte, osobito je popularan po svojim karnevalskim svetkovinama koje se održavaju u glavnom gradu Victoriji i u selu Naduru. U Naduru je najvažnije da maskirani sudionik zabave ne otkrije svoj identitet pa je ta zabava poznata i kao Tihi karneval, jer sudionici šute da se ne bi otkrili glasom.

Izvor: www.vjesnik.hr


Sejšeli se promoviraju kao sjecište kultura, što je i točno. Glavni grad Victoria nada se ove godine privući sudionike karnevalskih proslava iz cijelog svijeta, a inicijativa je potekla iz njihova turističkog ureda. Portugalski otok Madeira zna kako prirediti zabavu. U glavnom gradu Funchalu od 5. do 8. ožujka tisuće će sudionika ispuniti ulice kojima će odzvanjati zvuci sambe. Kostimi će biti nalik na burlesku kao i u mnogim drugim gradovima svijeta - parada karikatura poznatih osoba.
Bolivijski grad Oruro na nadmorskoj visini od 3708 metara, postat će zabavno kulturno središte zemlje na deset dana, tijekom kojih će pokazati karnevalske boje, rakošne kostime, glasnu glazbu. Dva su glavna igrača vrag i arhanđeo, a kada se obojica popnu na karnevalski podij na završnici karnevala zbiva se jedinstvena bitka plesom koja simbolizira suprotstavljanje dobra i zla. Tijekom dana preporučuje se nositi pončo i naočale jer su lokalna djeca naoružana vodenim balonima i pjenom uvijek spremna za napad na lake mete - što turisti i jesu.