• hr
  • en
  • de
  • it

18.11.2010. Dublji gaz skraćuje plovidbu za dvadeset milja!

Brodovi koji iz Zadra dolaze do Velebitskog kanala sad imaju uobičajenu ruta oko otoka Vira pa ispod Paškoga mosta.
No uskoro bi se taj put mogao skratiti za više od 20 milja, jer se priprema produbljavanje i širenje Privlačkoga gaza.
- To je plovidbeni put koji od Privlake ispod Virskoga mosta vodi dalje prema Ninskom zaljevu te Paškome mostu, odnosno Velebitskom kanalu prepunom plićina i sprudova. Do sada su ga prolaziti samo čamci, gliseri i manji brodovi, a sad će moći ploviti i veći brodovi. Za Privlaku to znači da će naši turistički brodovi lakše prema Pagu i Velebitskom kanalu, a i naša buduća marina moći će ugostiti puno više brodova, kaže Ive Surić, načelnik Privlake.
Sada je na tome plovnom putu dubina mjestimično i manja od jednoga metra, a prema projektu duljina planiranog kanala iznosi oko 1800 metara, i to u širini od 40 i dubini od 3 metra. To znači da tim putem mogu plovila s gazom od 2,5 metara, čija visina nije veća od 9 metara (zbog visine luka Virskoga mosta). Računa se da će se prokopom kanala izvaditi oko 41 tisuća prostornih metara pijeska i 18 tisuća kvadrata stijenske mase.
Kameni materijal će se iskoristiti na gradilištima luka i lučica na Viru za koje je već u postupku ishođenje dozvola. A pijesak se namjerava koristiti za "dohranu" plaža na području grada Nina od Ždrijca i Ciglane do Kraljičine plaže, te za plaže na području Vrsi-Mulo. Pri kraju je rasprava o Studiji utjecaja na okoliš, a "Plovput" je investitor. Predviđa se da bi radovi trebali koštati oko 20 milijuna kuna, no sredstva još nisu osigurana u proračunu za 2011.
Vjerujem da će se kroz narednu godinu dovršiti sva potrebna procedura i dokumentacija, te će radovi na Privlačkom gazu početi 2011. godine, kaže Surić

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr