• hr
  • en
  • de
  • it

18.06.2010. Jeftina turistička putovanja postaju svjetski trend

Putuje se jeftinim zrakoplovnim kompanijama ('low cost'), traži besplatan smještaj preko 'Couchsurfinga' ili u hostelima, kupuje hrana u trgovinama
Ljubitelji putovanja ne moraju se odreći svoje omiljene aktivnosti čak ni u ova krizna vremena. I sa znatno manjim budžetom može se otputovati i pritom uživati na putovanju. Rezervira li se avionska karta barem nekoliko mjeseci unaprijed, može se putovati povoljno po cijelom svijetu. Polazne točke za jeftinu avanturu su svakako jeftine (low cost) zrakoplovne kompanije koje nude - jeftinije letove. Germanwings, Easyjet, Wizzair i Ryanair često imaju akcije, pa se karte za neke datume mogu kupiti već za euro plus pristojbe. Te karte, s uključenim pristojbama, najčešće stoje od 50 do 60 eura. Primjerice, za manje od 100 eura može se kupiti povratna karta do Edinburgha, Rima i Berlina.
Drugi važan segment putovanja svakako je smještaj. Iako svi vole udobne hotele, ponekad je puno zabavnije, ali i znatno jeftinije, odsjesti u hostelu. Najbolji pregled hostela diljem svijeta imaju internetske stranice Hostelworlda i Hostelcluba.
Imoćanka Tina Perić, koja već deset godina živi u Zagrebu, kaže da na svakom putovanju nastoji uštedjeti prije svega na prijevozu i smještaju.
»Sa skupinom prijatelja putovala sam u London i povratnu zrakoplovnu kartu preko Wizzaira platila 680 kuna«, kaže i dodaje da je kartu kupila 4,5 mjeseci prije puta. Za smještaj je odabrala hostel u središtu Londona. »Budući da smo bili u osmerokrevetnoj sobi, smještaj sam za šest noći platila samo 800 kuna«, rekla je Tina Perić. Što se, pak, hrane tiče, jela je u jeftinim kineskim restoranima.
No, pravi avanturisti na putovanjima mogu uštedjeti na smještaju tako da ga pronađu potpuno besplatno. Umjesto da plaćaju hotele ili hostele, mnogi se putnici, posebno mlađi, sve češće odlučuju na besplatni smještaju u obiteljima koje su spremne primiti goste na nekoliko dana. Mreža je zaživjela putem internetskih stranica poput Hospitality Cluba i Couchsurfinga, gdje se ljubitelji putovanja nalaze sa svojim istomišljenicima i dogovaraju putovanja. Utemeljitelji Couchsurfinga, stranice koja ima više od milijun registriranih članova, tvrde da njihova misija nije isključivo pronalaženje besplatnog smještaja, nego mijenjanje svijeta otvaranjem svojih domova i života kroz kulturnu razmjenu. S druge strane, Hospitality Club želi povezati turiste i lokalno stanovništvo, te svojim članovima omogućiti međusobno pomaganje na putovanju. Iako na prvi pogled boravak u nečijem domu otvara pitanje sigurnosti, dobri domaćini na stranicama dobivaju preporuke, a korisnicima se nude i razna jamstva.
Još jedan način za jeftiniji smještaj je najam stana. Često unajmljivanje stana u nekoj od svjetskih metropola stoji jeftinije i od boravka u hostelu. U to se uvjerila i Zagrepčanka Martina Lucić. Ona je s prijateljicom otputovala u New York na deset dana, i to u vlastitom aranžmanu. Karte su kupile šest mjeseci prije puta, a stan su unajmile putem internetske stranice craigslist.org, na kojoj se vrlo povoljno mogu pronaći stanovi za najam u toj metropoli.
»Povratnu kartu sa svim pristojbama platile smo 3300 kuna. Ispala je tako povoljna jer smo je kupile na uvjetovanoj akciji Air Francea. Naime, morale smo kartu kupiti baš u vrijeme akcije i iskoristiti je do ožujka«, objasnila je Martina Lucić. Stan u koji se mogu smjestiti četiri osobe plaćale su 100 dolara po danu, a bile su smještene u središtu grada blizu svih turističkih atrakcija, poput Madison Square Gardena. »Mislim da je najam stana jedan od najboljih i najpovoljnijih načina za smještaj«, dodala je.
Oni koji se ne usuđuju boraviti kod nekoga, imaju alternativu. Svoj stan ili kuću u Hrvatskoj mogu privremeno zamijeniti s nekim stanom u Parizu ili pak vilom u nekom od američkih gradova. Deset dolara stoji mjesečna članarina za pristup mreži homeexchange.com, a na njihovim se stranicama objavljuju podaci stanova i kuća koje se žele razmjenjivati. Ondje se lako može provjeriti i profil osoba s kojima se upušta u razmjenu. Princip je jednostavan: sudionici mreže borave u stanu osoba koje su u isto vrijeme turisti u njihovu domu.

Izvor: www.vjesnik.hr